Królik duszony w winie i podany z sosem musztardowym - królik w sosie musztardowym.
Królika
umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Oprószyć solą, pieprzem i wysmarować 2
łyżkami musztardy.
W
żeliwnym naczyniu rozpuścić tłuszcz, przesmażyć kawałki królika, dodać cebulę
pokrojoną w kostkę, smażyć aż się zeszklić. Następnie oprószyć królika mąką,
chwilę przesmażyć dokładnie mieszając, zalać winem i dusić pod przykryciem
około 35 minut. Następnie dodać tymianek i dusić 10 minut.
Wyjąć
mięso i trzymać w cieple. Do sosu dodać śmietanę i resztę musztardy, wymieszać.
Podawać królika polanego sosem.
- 1 królik,
- 3 łyżki tłuszczu z kaczki – można użyć masło,
- 2 łyżki mąki,
- sól,
- pieprz,
- 3 łyżki musztardy francuskiej,
- 2 cebule,
- 300 ml białego wytrawnego wina,
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku,
- 4 łyżki gęstej śmietany.
Wprawdzie dziś się najadłam, ale porcyjkę króliczka jeszcze dałabym radę:)
OdpowiedzUsuńA ja zaszalałam i króliczka zdybałam:-) wyszło pysznie, a faktycznie - sosu trzeba zrobić podwójną porcję /warto dla samego sosu:-))/
OdpowiedzUsuń