- 2 udka z kurczaka,
- 2 szczypty cynamonu,
- sól,
- 2 szczypty ostrej mieszanki przypraw Kamis,
- 80 ml wina białego wytrawnego,
- 100 ml mocnej zielonej herbaty,
- 1,5 łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej,
- 1 łyżka miodu,
- 1 figa,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka masła
Udka
kurczaka oczyścić, usunąć kości, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w
paski szerokości około 1,5 cm Wymieszać je z solą, cynamonem i ostrą mieszanką
przypraw, odstawić na pół godziny. Figę pokroić na ósemki
Na
patelni rozpuścić masło z olejem, przesmażyć na złoty kolor z obu stron kurczaka,
przełożyć do garnka. Z patelni zlać tłuszcz, wlać wino, zagotować i przelać do
garnka z kurczakiem. Dolać napar z herbaty, figę, skórkę pomarańczową, miód i
dusić około 15 minut – sos ma zgęstnieć. W razie potrzeby doprawić solą, ostrą
mieszanką przypraw…
Podawać
z ryżem i świeżymi figami.
bardzo ciekawa i jestem pewna, że smaczna (!) propozycja :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, mówią że smaczny :)
UsuńBardzo smaczne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
Usuń