piątek, 20 września 2013

Kurczak z figami i nutą pomarańczy





  • 2 udka z kurczaka,
  • 2 szczypty cynamonu,
  • sól,
  • 2 szczypty ostrej mieszanki przypraw Kamis,
  • 80 ml wina białego wytrawnego,
  • 100 ml mocnej zielonej herbaty,
  • 1,5 łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 figa,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka masła
Udka kurczaka oczyścić, usunąć kości, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w paski szerokości około 1,5 cm Wymieszać je z solą, cynamonem i ostrą mieszanką przypraw, odstawić na pół godziny. Figę pokroić na ósemki
Na patelni rozpuścić masło z olejem, przesmażyć na złoty kolor z obu stron kurczaka, przełożyć do garnka. Z patelni zlać tłuszcz, wlać wino, zagotować i przelać do garnka z kurczakiem. Dolać napar z herbaty, figę, skórkę pomarańczową, miód i dusić około 15 minut – sos ma zgęstnieć. W razie potrzeby doprawić solą, ostrą mieszanką przypraw…
Podawać z ryżem i świeżymi figami.

4 komentarze: