Włoscy
winiarze nie mogli sobie wymarzyć lepszego miejsca na II edycję Let’s Drink Italy,
która odbyła się w domu mody VitkAc przy ul. Brackiej w Warszawie 18 marca 2013
roku. VitkAc – jest to jeden z najbardziej ekskluzywnych domów handlowych w
Polsce. Mieszczą się tutaj butiki takich marek jak YSL, Gucci, Bottega
Veneta, Giorgio Armani oraz Lanvin.
Taki styl doskonale współgra z włoskim
umiłowaniem do słodkiego życia, radości życia zawartej w chwili. I za pomocą
chwili podczas komentowanej degustacji prowadzonej przez redaktora Naczelnego Magazynu
Wino Tomasza Prange - Barczyńskiego, miałam możliwość odkryć piękno życia
zamknięte w butelce dobrego wina. Zatrzymać się na półtorej godziny w tym pędzie
dnia codziennego, powąchać, posmakować i pocelebrować moje Dolce Vita, którym
jest bez wątpienia każda komentowana degustacja organizowana pod patronatem Magazynu
Wino.
Podczas
degustacji miałam możliwość spróbowania 18 win z 10 głównych regionów winiarskich
Apenińskiego buta.
Wina
Białe
La
Frortezza, Campania Falanghina del Sarnino DOC, sottozona Taburno, 2012, 100%
Falanghina, 13% vol
Białe
wytrawne wino o ujmującej jasno słomkowej barwie z srebrnymi refleksami. Nos rześki,
owocowy, czysty jak przystało na wino, które było produkowane w stali. Na podniebieniu
apetyczne, z przyjemną kwasowością taką, która nie będzie przeszkadzać,
gdy
zdecydujemy się pić wino solo bez jedzenia. To także wino, doskonałe do
jedzenia: lekkich sałat, ryb w świeżych cytrusowych sosach.
Maremmalta, Tuscany Le Strisce Vermentino, DOC 2008, 100%
Vermentino, 13% vol.
Białe
wytrawne wino o jasnej barwie z srebrnymi refleksami. Kolor wina nie zdradza nosa,
który jest przepełniony utlenionymi aromatami suszonych białych owoców. Wynika
to z metody produkcji wina, winogrona są częściowo podsuszane na krzewach
przed
zbiorem. Podniebienie z dość uderzającą kwasowością i bogatą strukturą. Pijąc
to wino, ma się wrażenie, że przenieśliśmy się do Jury Francuskiej (dla
zainteresowanych o winach żółtych pisałam tutaj: aniołowie nad Jurą żółte wino
) i próbujemy win żółtych, które wymagają czasu, aby osiągnąć swoją doskonałość
i perfekcje. Wino zdecydowanie nie dla mnie.
Umani
Ronchi, Marche Plenio Verdicchio dei Castelli di Jesi Cla.ssico, DOC Riserva
2008, 100%Verdicchio, 14% vol
Białe
wytrawne wino w kolorze jasnej słomki z zielonymi refleksami. Nos elegancki, skoncentrowany,
z ujmującymi słodkimi owocowymi aromatami gruszki na mokrym piasku nad morzem.
Na podniebieniu apetyczne z doskonale zintegrowaną kwasowością do ciała wina.
Wina
Czerwone
Fossa
Mala, Friulia Venezia Giulia Refosco DOC Friuli Grave 2009, 50% Refosco daln Peduncolo
Rosso, 50% Refosco di Faedis, 14% vol.
Czerwone
wytrawne wino w kolorze ciemnej czerwieni z fioletowymi refleksami. Zaskakująca
żywość koloru jak na paro letnie wino. Nos czysty, złożony z owocowością
(wiśnia) na pierwszym planie i intrygującymi nutami tytoniu w tle. Na podniebieniu
apetyczne, soczyste z doskonałymi garbnikami w stylu chrupkich wiśni i czereśni.
Wino, w którym kwasowość i ciało, pretendują go do doskonałego towarzysza wielu
gastronomicznych wariacji na temat kuchni włoskiej. Dla mnie będzie doskonałe do
makaronu w pomidorowym sosie z kawałkami mięsa.
Torre Fornello, Emilia Romagna Diacono
Gerardo 1028 Gutturnio, Riserva Colli Piacentini DOC 2005, 55% Barbera, 45%
Croatina, 13% vol.
Czerwone
wytrawne wino zgodnie z latami, wino w kolorze jasnej czerwieni z pomarańczowymi
refleksami w pierścieniu. Doskonale widać ewolucje na tle wieku wina. Nos
elegancki, czysty, nadal owocowy. Na podniebieniu zrównoważone, z orzeźwiającą
kwasowością, dość długie. Wino, które jak kulinarna tradycja Emilii
Romagni
nakazuje, znajdzie parę z wieloma daniami o korzeniach północnych Włoch.
Consorzio Tutela Morellino di
Scansano, Tuscany Podere 414 – Morellino di Scansano DOCG 2011, 85% Sangiovese,
15% Alicante,
Ciliegiolo, Colorino, altri
vitigni a bacca nera, 14,5 % vol.
Czerwone
wytrawne wino o ujmującej błyszczącej czerwieni z fioletowymi refleksami w
pierścieniu wina. Nos zdecydowany, otwarty z dominującymi aromatami tytoniu. Usta
soczyste, ujmujące swą wielowymiarowością z przyjemnym długim zakończeniem
Doskonały
pomysł do pizzy z grillowanym mięsem i makaronów w kremowych sosach.
Villa del Cigliano, Tuscany Cigliano
Chianti Classico DOCG 2010, 90% Sangiovese, 5% Canaiolo, 5% Colorino, 13% vol.
Czerwone
wytrawne wino o jasnej czerwieni z delikatnymi pomarańczowymi refleksami w
pierścieniu wina. Nos dystyngowany, elegancki z aromatami dojrzałej czereśni
jak na szlachetne Chianti przystało. Na podniebieniu wyczuwalna doskonała chrupkość
czereśni i wiśni. Wino, które swym charakterem przenosi do przepięknej Toskanii.
Principe Corsini, Tuscany Cortevecchia
Chianti Classico, DOCG Riserva 2008, 95 % Sangiovese, 5% Colorino e Canaiolo,
14,5% vol.
Czerwone
wytrawne wino o jasnej czerwieni i lekko pomarańczowymi refleksami w pierścieniu.
Nos poważny, bogaty, otwierający się z czasem. Na podniebieniu długie z
doskonałym atakiem, ewolucją i finiszem. Wino, które dla wegetarian, będzie poważnym
wyzwaniem, po prostu wymaga dobrej sztuki mięsa jak Joanny: karczek
cielęcy z dzikiem i grzybami
San Fabiano Calcinaia, Tuscany Cellole
Chianti Classico Riserva DOCG 2008, 95% Sangiovese, 5% Merlot, 14,55 vol.
Czerwone
wytrawne wino w kolorze jasnej czerwieni z pomarańczowymi refleksami w
pierścieniu. Nos waniliowy, słodki wynikający z dojrzewania wina w beczce z ujmującymi
owocowymi aromatami (wiśnia, czereśnia). Na podniebieniu czuć wpływ czasu na
rozwój wina i jego dojrzałość. Jedno z tych win, którym chciałabym celebrować
moje Dolce Vita.
Specjalista
ds. Wina Bernadeta Anna Jarosz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz