- 1,7 kg łopatki cielęcej,
- garść liści szałwii ananasowej,
- 6-7 ząbków czosnku,
- 2 łyżki soli,
- 5 łyżek Chutney Mango (Vitasia),
- kilka listków szałwii ananasowej,
Łopatkę
oczyścić, umyć i porządnie osuszyć. Rozgnieciony czosnek, posiekaną szałwię i
sól wymieszać. Natrzeć przyprawami mięso i odstawić w chłodne miejsce na 24
godziny.
Wymieszać
Chutney Mango z pokrojonymi liśćmi szałwii. Mięso umyć, osuszyć, z wierzchu
przykryć chutney’em, włożyć do folii do pieczenia i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 140 stopni. Piec około 2 godzin. Ja wkładam do środka termometr i
gdy temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 74 stopnie wyjmuję je z piekarnika. Po wyjęciu rozciąć folię i odczekać około 5
minut zanim zaczniemy kroić mięso.
Do dania użyłam Chutney Mango z oferty tydzień azjatycki w Lidlu.
Do dania użyłam Chutney Mango z oferty tydzień azjatycki w Lidlu.
Jaki smak ma ten chutney? W sensie słodki, ostry? Bo wygląda smakowicie z tym mięsem:)
OdpowiedzUsuńsłodko ostry, pierwszą nutą jest słodycz
UsuńPyszności, kupiłam w Lidlu Chutney Mango na wypróbowanie, dziękuję za inspiracje, z mięskiem chyba pysznie się komponuje :)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuń