Ostatnio
miałam ogromną przyjemność spotkać się z Pawłem Oszczykiem w jego królestwie,
czyli w kuchni restauracji La Rotisserie
w hotelu Le Regina
w Warszawie. Nie była to moja pierwsza wizyta w La Rotisserie, ale pierwsza od kuchni.
Wraz z Julitą z wrzącej kuchni,Dotą, Alicją, Marleną oraz Kasią w roli fotografa
na zaproszenie Pawła Oszczyka i hotelu Le Regina poznawałyśmy tajniki sztuki kulinarnej
Szefa.
Miałyśmy przyjemność towarzyszyć w przygotowaniu trzech dań, zadania wielu pytań, na które otrzymywałyśmy wyczerpujące, rzeczowe i bardzo konkretne odpowiedzi.
Zaczęliśmy
przygodę w kuchni z Szefem Pawłem Oszczykiem od tatara z tuńczyka. Każda
czynność jaką wykonywaliśmy była komentowana i uzasadniana.
Następne
było risotto.
Turbot
z puree z fioletowych ziemniaków z chipsami z topinambura
Na
zakończenie spotkania zostałyśmy ugoszczone czterodaniowym lunchem składającym
się z dań takich jakie przygotowywaliśmy oraz wspaniałym deserem.
Paweł
Oszczyk jest Szefem w La Rotisserie od samego początku czyli od 2004 roku. Stworzył
ją, jest to restauracja autorska, która jest połączeniem pasji i fascynacji Pawła
Oszczyka. Podawane są tu dania kuchni francuskiej, włoskiej i polskiej.
Zanim
stworzył restaurację w Le Reginie pracował w jedno gwiazdkowej restauracji
Miramonti l'Altro we Włoszech, w hotelu Bristol w Warszawie i w kuchni Pałacu
Sobańskich.
W
La Rotisserie za dobór win odpowiedzialny jest Andrzej Strzelczyk Mistrz
Polski Sommelierów.
O matko jedynoooo!!!! A miałyście szczęście!!! Fajnie się uczyć od najlepszych:)
OdpowiedzUsuńczasem się trafi :)
Usuńuczyć jak uczyć, ale jeść u nich.. :-)
OdpowiedzUsuńto prawda..... można samemu sobie zazdrościć :)
Usuń