- Farsz:
- 1100 g dyni,
- 410 g sera białego półtłustego,
- 110 g cebuli,
- sól,
- pieprz biały młotkowany,
- 2-3 szczypty cukru,
- ostra papryczka - chili
- Ciasto:
- 300 g mąki,
- 160 -180 ml ciepłej wody,
- 1 łyżka roztopionego masła,
- szczypta soli
- sól,
- 2 łyżki oleju do gotowania pierogów
Dynię
umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć pestki, ułożyć na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60
minut. Wyjąć ostudzić i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Ser rozgnieść
widelcem, dodać do dyni.
Cebulę
pokroić w kostkę i poddusić do miękkości na maśle. Dodać do dyni. Ostrą papryczkę
posiekać, przesmażyć na resztce tłuszczu z cebuli, dodać do dyni. Wymieszać i
doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Mąkę
przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 160 ml ciepłej
wody oraz masło. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i
odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody z olejem i gotować około 3-4 minut.
Bardzo mi się podobają te pierogi - zapasy dyni jeszcze mam, pewnie skorzystam z z przepisu :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie kupiłam malutką śliczniutką dynię, będzie idealne ravioli. :)
OdpowiedzUsuń