niedziela, 29 września 2013

Pierogi z dynią i serem


  • Farsz:
  • 1100 g dyni,
  • 410 g sera białego półtłustego,
  • 110 g cebuli,
  • sól,
  • pieprz biały młotkowany,
  • 2-3 szczypty cukru,
  • ostra papryczka - chili
  •  
  • Ciasto:
  • 300 g mąki,
  • 160 -180 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżka roztopionego masła,
  • szczypta soli
  • sól,
  • 2 łyżki oleju do gotowania pierogów
Dynię umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć pestki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut. Wyjąć ostudzić i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Ser rozgnieść widelcem, dodać do dyni.
Cebulę pokroić w kostkę i poddusić do miękkości na maśle. Dodać do dyni. Ostrą papryczkę posiekać, przesmażyć na resztce tłuszczu z cebuli, dodać do dyni. Wymieszać i doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 160 ml ciepłej wody oraz masło. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Ciasto wałkować, układać na nim porcję farszu, przykrywać ciastem i wycinać pierogi. 


Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody z olejem i gotować około 3-4 minut. 

Podawać podsmażone lub polane stopionym masłem, można posypać cukrem.


Dynia Piena Lunga to nowość w gospodarstwie Państwa Majlertów.

zastawa z

2 komentarze:

  1. Bardzo mi się podobają te pierogi - zapasy dyni jeszcze mam, pewnie skorzystam z z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie kupiłam malutką śliczniutką dynię, będzie idealne ravioli. :)

    OdpowiedzUsuń