- Farsz:
- 250 g konfitowanej lub pieczonej gęsi,
- skórka z jednej pomarańczy,
- 2 łyżki cukru,
- 20 ml likieru pomarańczowego,
- kilka listków rozmarynu,
- ciasto na pierogi:
- 300 ml mąki,
- 160 -180 ml ciepłej wody,
- 1 łyżka roztopionego masła,
- szczypta soli
- sól,
- 2 łyżki oleju do gotowania pierogów,
- tłuszcz (najlepiej gęsi) do smażenia
Ze
skórki pomarańczy ściąć białą warstwę, cienko pokroić w paseczki a następnie w
kawałki długości około 1 cm. W garnku rozpuścić cukier z 2 łyżkami wody, dodać skórkę i gotować około
10 minut. Wlać likier pomarańczowy i gotować aż płyn odparuje.
Mięso
gęsi drobno pokroić. Rozmaryn posiekać. Do posiekanej gęsi dodać rozmaryn oraz
skórkę pomarańczową do smaku.
Mąkę
przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 160 ml ciepłej
wody oraz masło. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i
odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Ciasto
wałkować, układać na nim porcję farszu, przykrywać ciastem i wycinać pierogi.
Pierogi
wkładać do wrzącej osolonej wody z olejem i gotować około 4-5 minut.
Następnie
pierogi podsmażyć na złoty kolor z obu stron.
Aż zgłodniałam :) !
OdpowiedzUsuńSuper :))
UsuńAle zestawienie super!! Gęś ze skórką pomarańczową!!:))
OdpowiedzUsuńi rozmarynem :)
Usuń