- 1 kg kartofli,
- 2-3 gałązki tymianku,
- 1 ząbek czosnku,
- olej do smażenia.
Ziemniaki
umyć, osuszyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec aż będą prawie miękkie – około godziny
– zależy od ziemniaków. Ziemniaki ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi
oczkami. Wymieszać z tymiankiem i rozgniecionym czosnkiem. Czosnek i tymianek
dodajemy do smaku. Z kartofli delikatnie lepić placki i smażyć na złoty kolor z
obu stron.
Można
podawać same jak również jako dodatek do dań mięsnych.
jakie swietne ! kolor mają obłędny ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńA można polać śmietaną albo jakiś sosem? Np. grzybowym?
OdpowiedzUsuńjak najbardziej :) Ze śmietaną, z grzybami.....sos warzywny....
Usuń