- 350 g łopatki cielęcej w ładnym kawałku – gruby kotlet,
- 5 -6 liści szałwii ananasowej,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1-1,5 łyżeczki soli,
- 3 łyżki Chutney Mango,
- 20 gram orzeszków wasabi – Wasabi Coated Peanuts
Do
dania użyłam Chutney Mango i Wasabi Coated Peanuts z oferty tydzień azjatycki w
Lidlu.
Łopatkę
oczyścić, umyć i porządnie osuszyć. Rozgnieciony czosnek, posiekaną szałwię i
sól wymieszać. Natrzeć przyprawami mięso i odstawić w chłodne miejsce najlepiej
na 24 godziny. Mięso umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem na duży kotlet.
Orzeszki
zmiksować, wymieszać z chutney’em, ułożyć na mięsie. Mięso zwinąć w roladkę
wzdłuż włókien. Obwiązać sznurkiem, włożyć do folii do pieczenia i wstawić do
piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piec 50 minut. Wyjąć z folii, odstawić do
ostygnięcia. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki, na co najmniej
godzinę. Kroić w plasterki.
Do roladki cielęcej z Chutney’em z mango i orzeszkami Wasabi Michał Janicik, sommelier współpracujący z Lidlem poleca Gewurztraminer J.P.Muller 2012, z francuskiej oferty Lidla.
Do roladki cielęcej z Chutney’em z mango i orzeszkami Wasabi Michał Janicik, sommelier współpracujący z Lidlem poleca Gewurztraminer J.P.Muller 2012, z francuskiej oferty Lidla.
Nie słyszałam nigdy o szałwi ananasowej - czym się różni od zwykłej? A przy okazji - przepięknie podane.
OdpowiedzUsuńma inny zapach i smak też. Ja swoją kupiłam u Państwa Majlertów, ale jest też do kupienia pod Halą Mirowską http://krolestwogarow.blogspot.com/2013/07/zioa-zioka.html
UsuńTu zwykłej szałwii bym nie użyła, bardziej werbenę cytrynową.
pozdrawiam :)
Pyszności, również na tygodniu azjatyckim w lidlu kupiłam kilka produktów, czas coś pysznego zrobić, roladka pięknie podana :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
Usuń