czwartek, 12 września 2013

Roladka cielęca z Chutney’em z mango i orzeszkami Wasabi.


  • 350 g łopatki cielęcej w ładnym kawałku – gruby kotlet,
  • 5 -6  liści szałwii ananasowej,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1-1,5  łyżeczki soli,
  • 3 łyżki Chutney Mango,
  • 20 gram orzeszków wasabi – Wasabi Coated Peanuts
Do dania użyłam Chutney Mango i Wasabi Coated Peanuts z oferty  tydzień azjatycki   w Lidlu. 


Łopatkę oczyścić, umyć i porządnie osuszyć. Rozgnieciony czosnek, posiekaną szałwię i sól wymieszać. Natrzeć przyprawami mięso i odstawić w chłodne miejsce najlepiej na 24 godziny. Mięso umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem na duży kotlet.


Orzeszki zmiksować, wymieszać z chutney’em, ułożyć na mięsie. Mięso zwinąć w roladkę wzdłuż włókien. Obwiązać sznurkiem, włożyć do folii do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piec 50 minut. Wyjąć z folii, odstawić do ostygnięcia. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki, na co najmniej godzinę. Kroić w plasterki.
Do roladki cielęcej z Chutney’em z mango i orzeszkami Wasabi Michał Janicik, sommelier współpracujący z Lidlem poleca Gewurztraminer J.P.Muller 2012, z francuskiej oferty Lidla.
 

4 komentarze:

  1. Nie słyszałam nigdy o szałwi ananasowej - czym się różni od zwykłej? A przy okazji - przepięknie podane.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ma inny zapach i smak też. Ja swoją kupiłam u Państwa Majlertów, ale jest też do kupienia pod Halą Mirowską http://krolestwogarow.blogspot.com/2013/07/zioa-zioka.html
      Tu zwykłej szałwii bym nie użyła, bardziej werbenę cytrynową.
      pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Pyszności, również na tygodniu azjatyckim w lidlu kupiłam kilka produktów, czas coś pysznego zrobić, roladka pięknie podana :)

    OdpowiedzUsuń