- 4 kotlety schabowych,
- 80 gram mozzarelli,
- 2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią – Kamis,
- ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą,
- kilka liści szpinaku,
- mąka pszenna,
- oliwa,
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- 300 ml świeżego przecieru pomidorowego lub pomidory krojone z puszki,
- 2 ząbki czosnku,
- gałązka tymianku,
- kawałek gałązki rozmarynu,
- szczypta cukru,
- kilka kropel soku z cytryny,
- ½ łyżeczki do kawy, ostrej wędzonej papryki,
Mozzarellę
zetrzeć na tarce o średnich otworach, wymieszać delikatnie z pieprzem i
suszonymi pomidorami. Szpinak umyć, osuszyć. Kotlety rozbić, posypać
mozzarellą, przykryć liśćmi szpinaku, znowu posypać serem z przyprawami i
zwinąć. Spiąć wykałaczkami, oprószyć mąką. Na rozgrzanej patelni z oliwą
układać roladki spięciem do dołu, obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor.
Przełożyć do garnka. Z patelni wylać tłuszcz, wlać wino i zagotować zbierając cały
smak z patelni, płyn wlać do roladek, dodać pokrojony czosnek, tymianek i
rozmaryn, dusić około 10 minut. Do mięsa dodać pomidory i dusić kolejne 10
minut. Dodać cukier, sok z cytryny, wędzoną paprykę i sól do smaku, dusić
kolejne kilka minut. W razie potrzeby dolać trochę wody.
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju nadziewane mięsa i roladki, Bardzo apetyczne, moje smaki. Pozdrawiam Agnieszka
OdpowiedzUsuń