- śliwki węgierki, śliwki muszą być twarde,
- ocet 6% (około 1 l octu na 2 kg śliwek)
- cukier – szklanka na słoik o pojemności 0,9 l,
- 4 goździki na słoik 0,9 l,
- Kawałek cynamonu na słoik 0,9 l,
Po 24 godzinach ocet wylać.
Układać śliwki w słoikach warstwami przesypując
cukrem, do każdego słoika wkładać przyprawy. Słoiki zakręcić. Ja słoiki
przykrywam folią spożywczą a potem dopiero zakręcam.
I mają smak śliwek w occie?
OdpowiedzUsuńdokładnie tak
Usuńnaprawdę są super :)
W przyszłym roku zrobię. Są pyszne. A z mrożonych też by się dało?
OdpowiedzUsuńnie zastanawiałam się....chyba jednak nie
UsuńTo świetny i stary :) przepis. Śliwki wychodzą jędrne i słodkie. Pycha!
OdpowiedzUsuńśliwki wychodzą pyszne, a jak łatwo je przygotować... :)
UsuńMoże mi ktoś napisze, bez pasteryzacji
OdpowiedzUsuńbez pasteryzacji, ściśle według przepisu. Śliwki przygotowane według tego przepisu mogą stać nawet 2 lata
Usuń