W
Polsce do carbonary każdy leje śmietanę a tak być nie powinno. Ostatnio podczas
spotkania z sympatycznymi, troszkę zwariowanymi Włochami miałam przyjemność poznać przepis na włoską, a nie spolszczoną carbonarę.
Alfredo i Leonardo z „Kuchni
Dantego”, wenecjanin i florentczyk, wielbiciele „Boskiej Komedii”, w fabryce form podzielili się z nami włoskim (czyli
prawdziwym) sposobem na przygotowanie pesto oraz carbonary. I okazało się, że
do carbonary Włosi śmietany nie dodają. Wystarczy spaghetti, ser (parmezan, pecorino), żółtka, pancetta, czosnek i już.
- trzy porcje spaghetti,
- 4 żółtka,
- 100 g pancetty w plastrach,
- ½ ząbka czosnku,
- pieprz,
- 40-50 g drobno startego parmezanu lub pecorino,
Pancettę
pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię, podsmażyć aż wytopi się tłuszcz, dodać pokrojony
czosnek lekko podsmażyć.
Żółtka ( jajka przed rozbiciem sparzone) rozbełtać w
misce i dodać trochę startego sera, szczyptę pieprzu i wymieszać. Powinna
powstać niezbyt gęsta masa, w razie potrzeby rozrzedzić wodą z gotowania
makaronu.
Spaghetti
ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Ugotowany makaron przełożyć na patelnię i dokładnie
wymieszać z pancettą,
następnie całość przełożyć do miski z żółtkami i
wymieszać. Przekładać na talerze, posypać pozostałym serem.
wstyd przyznać - tez dodawałam smietane - ale następnym razem zrobie bez ;)
OdpowiedzUsuńjakby tu powiedzieć....też bardzo długo żyłam z carbonarą i śmietaną ;)
UsuńPrzepadam za makaronem w każdej postaci:) A może być coś innego zamiast pancetty?
OdpowiedzUsuńw polskiej wersji to boczek ale jakby był prawdziwy wędzony... albo jakaś szynka dojrzewająca i wtedy trochę masła
UsuńNo to muszę kupić produkty i zrobić:)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńMoja Mama robi a'la carbonarę ze śmietaną i jest pyszna, ale to nie istotne. Ja cały czas szukam knajpy, która niedrogo poda mi właśnie tak przyrządzoną carbonarę, jak pokazałaś. I znaleźć nie mogę :(
OdpowiedzUsuńzajrzałabym do restauracji mąka i woda, Chmielna 13a, w Warszawie
Usuńnie wiem czy mają, ale może....
Dzięki za podpowiedź :) spróbuję i tam,
UsuńDaria
mam nadzieję, że tam będzie... a jak nie to polecam pizzę :)
UsuńWłosi często zamiast pancetty używają guanciale. Czosnek rzadko dodają, ale to kwestia gustu.
OdpowiedzUsuńna temat kuchni włoskiej nie wypowiadam się - przepis według rodowitych Włochów....
Usuń