Szarlotka - placek z kruchego ciasta przełożony jabłkami.
Jabłka
obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do garnka, dodać cukier
muscovado, sok z cytryny, cynamon, skórkę limonkową i zagotować. W razie potrzeby dosłodzić. Dodać miętę,
wymieszać, odstawić do ostudzenia.
Mąkę
włożyć do miski malaksera ( można ciasto wyrabiać ręcznie), dodać zimne masło,
żółtka, śmietanę, cukier puder i zmiksować. Powinniśmy otrzymać lekko lepiącą
kruszonkę. Formę do pieczenia (33x23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do
formy przełożyć 3/5 ciasta i rozłożyć je równomiernie na dnie formy i rozwałkować,
ponakłuwać widelcem. Wstawić do pieca nagrzanego do 210 stopni na 20 minut – aż
ciasto się lekko zrumieni.
Resztę
ciasta wymieszać z kakao.
Wyjąć
ciasto z piekarnika, ułożyć na nim jabłka, posypać orzechami i kruszonką (pozostałą częścią ciasta). Ponownie
wstawić do piekarnika i piec 25 minut. Wyjąć posypać cukrem pudrem.
- 1,1 kg jabłek – antonówki, reneta...,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- skórka otarta z 1 limonki,
- 200 gram cukru muscovado,
- sok z 1,5 cytryny,
- garść pociętych liści mięty,
- 600 gram mąki pszennej,
- 250 gram masła,
- 2 żółtka,
- 125 ml gęstej śmietany,
- 100 ml cukru pudru,
- 1 łyżka kakao,
- 100 gram posiekanych orzechów włoskich,
- cukier puder do posypania
ale mi narobiłaś smaku.. wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńcieszę się :) dziękuję :)
UsuńMniam!Kocham wszystkie szarlotki :)
OdpowiedzUsuń