- 500 g świeżych podgrzybków,
- 1 cebula,
- 100 g wędzonego boczku,
- 70 ml białego wytrawnego wina,
- kilka listków rozmarynu,
- szczypta cukru,
- pieprz młotkowany z kolendrą,
- sól,
- 3 porcje tagliatelle,
- ser pecorino
Grzyby
oczyścić , pokroić w plasterki. Boczek pokroić w plasterki a następnie w
kostkę. Cebulę pokroić w półplasterki. Na rozgrzaną patelnię włożyć boczek,
chwilę smażyć a następnie dodać cebulę i podsmażyć. Dodać posiekany rozmaryn
oraz grzyby i smażyć około 8-10 minut. Wlać wino i dusić aż płyn odparuje.
Doprawić cukrem, solą i pieprzem, wymieszać. Makaron ugotować al dente. Na patelnię
z grzybami przełożyć tagliatelle, dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dolać
trochę wody z gotowania makaronu.
I obiad gotowy:)
OdpowiedzUsuń