poniedziałek, 23 września 2013

Tagliatelle z grzybami




  • 500 g świeżych podgrzybków,
  • 1 cebula,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 70 ml białego wytrawnego wina,
  • kilka listków rozmarynu,
  • szczypta cukru,
  • pieprz młotkowany z kolendrą,
  • sól,
  • 3 porcje tagliatelle,
  • ser pecorino
Grzyby oczyścić , pokroić w plasterki. Boczek pokroić w plasterki a następnie w kostkę. Cebulę pokroić w półplasterki. Na rozgrzaną patelnię włożyć boczek, chwilę smażyć a następnie dodać cebulę i podsmażyć. Dodać posiekany rozmaryn oraz grzyby i smażyć około 8-10 minut. Wlać wino i dusić aż płyn odparuje. Doprawić cukrem, solą i pieprzem, wymieszać. Makaron ugotować al dente. Na patelnię z grzybami przełożyć tagliatelle, dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dolać trochę wody z gotowania makaronu.
Na talerzu posypać startym serem.

zastawa z

1 komentarz: