- Ciasto:
- 100 g wiórków kokosowych,
- 200 g mąki pszennej,
- 200 g zimnego masła,
- 3 żółtka,
- 100 g cukru pudru,
- Krem:
- 400 ml mleka kokosowego,
- 100 ml śmietany kremówki,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 100 g cukru,
- sok z limonki,
- 25 g mąki ziemniaczanej,
- 4 – 5 fig
- Masło do wysmarowania formy do tarty
Ciasto:
Wszystkie składniki włożyć do malaksera i szybko zmiksować, wyjąć, zlepić w
kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Oczywiście ciasto można wyrobić
ręcznie. Ja używam malaksera ponieważ ciasto w zasadzie nie ma kontaktu z
ciepłymi rękami i jest krócej wyrabiane – czyli eliminuję to czego nie lubi
kruche ciasto.
Nadzienie:
Jajka i zółtka ubić z cukrem na pulchną masę, ubijając dodać sok limonkowy, a
następnie mąkę ziemniaczaną. Zagotować mleko kokosowe ze śmietaną. Ubijając
jajka dodawać do nich powoli gorące mleko a następnie przelać całość do garnka
i mieszając gotować do otrzymania konsystencji gęstej śmietany.
Figi
pokroić w szóstki lub ósemki.
Formę
do tarty wysmarować stopionym masłem. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę,
ładnie przyciąć brzegi. Wyłożyć na ciasto krem i udekorować figami. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Po
wyjęciu ciasto odstawić do ostudzenia.
Do
dania użyłam mleko kokosowe z oferty tydzień
azjatycki w Lidlu. Figi również z Lidla.
Na drugie śniadanie może być:)
OdpowiedzUsuńMusi smakować wybornie!A ja ciągle nie mogę kupić większej ilości fig. W lidlu zazwyczaj nie ma nic, a w innych marketach zostaną 2-3 sztuki :/
OdpowiedzUsuńja miałam szczęście :)
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńa kiedy dodawac te 250 g maki ziemniaczanej?
OdpowiedzUsuń25 g czyli 2,5 dkg maki ziemniaczanej!!!!
UsuńSorry, doczytalam ,-/
OdpowiedzUsuń:) ale mąki ziemniaczanej tylko 25 g !!!
Usuń