sobota, 14 września 2013

Tarta kokosowa z figami


  • Ciasto:
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 3 żółtka,
  • 100 g cukru pudru,
  • Krem:
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 100 ml śmietany kremówki,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 100 g cukru,
  • sok z limonki,
  • 25 g mąki ziemniaczanej,
  • 4 – 5 fig
  • Masło do wysmarowania formy do tarty

Ciasto: Wszystkie składniki włożyć do malaksera i szybko zmiksować, wyjąć, zlepić w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Oczywiście ciasto można wyrobić ręcznie. Ja używam malaksera ponieważ ciasto w zasadzie nie ma kontaktu z ciepłymi rękami i jest krócej wyrabiane – czyli eliminuję to czego nie lubi kruche ciasto.
Nadzienie: Jajka i zółtka ubić z cukrem na pulchną masę, ubijając dodać sok limonkowy, a następnie mąkę ziemniaczaną. Zagotować mleko kokosowe ze śmietaną. Ubijając jajka dodawać do nich powoli gorące mleko a następnie przelać całość do garnka i mieszając gotować do otrzymania konsystencji gęstej śmietany.
Figi pokroić w szóstki lub ósemki.


Formę do tarty wysmarować stopionym masłem. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę, ładnie przyciąć brzegi. Wyłożyć na ciasto krem i udekorować figami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Po wyjęciu ciasto odstawić do ostudzenia.
Do dania użyłam mleko kokosowe z oferty  tydzień azjatycki   w Lidlu. Figi również z Lidla.
 

8 komentarzy:

  1. Na drugie śniadanie może być:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi smakować wybornie!A ja ciągle nie mogę kupić większej ilości fig. W lidlu zazwyczaj nie ma nic, a w innych marketach zostaną 2-3 sztuki :/

    OdpowiedzUsuń
  3. a kiedy dodawac te 250 g maki ziemniaczanej?

    OdpowiedzUsuń
  4. Sorry, doczytalam ,-/

    OdpowiedzUsuń