- dorsz,
- sól,
- garść świeżych ziół – tymianek, melisa, szałwia melonowa,
- cytryna,
- 6 łyżek masła,
- 250 ml białego wytrawnego wina,
Dorsza
wypatroszyć, wyjąć skrzela, dokładnie umyć osuszyć. Oprószyć solą, ułożyć w
brytfannie, do środka włożyć 2 łyżki masła, połowę posiekanych ziół, pół cytryny
pokrojonej w ćwiartki.
Obsypać resztą ziół, obłożyć pozostałym masłem. Wlać
wino, przykryć folią.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Zdjąć folię i piec jeszcze
około 10 minut.
Lubię pieczoną rybę, choc bardziej faszerowaną w galarecie:)
OdpowiedzUsuńta, to na obiadek :)
UsuńAśka, dziś to bym Ci ukradła obiad :)
OdpowiedzUsuń:D
Usuń