- 3 nogi gęsi,
- 3-4 owoce jałowca,
- pieprz młotkowany,
- sól,
- tłuszcz z gęsi – około kilograma,
- 400 g mieszanki owoców suszonych - śliwki, morele, jabłka,
- 600 ml czerwonego wytrawnego wina,
Nogi gęsi natrzeć przyprawami, odstawić na co najmniej godzinę.
Tłuszcz
stopić z łyżką wody, włożyć do niego
udka i gotować na małym ogniu aż będą miękkie – około 3 godzin. Tłuszczu ma być dużo, mięso ma być nim przykryte, ma się gotować w tłuszczu.
Suszone
owoce włożyć do garnka, wlać 500 ml czerwonego wina i gotować około 40 minut na
małym ogniu, aż owoce zmiękną.
Ugotowane
udka, „obrać” z kości, włożyć do owoców, wlać pozostałe wino i zagotować,
doprawić solą. Podawać na przykład z kluskami kładzionymi.
Najpierw może zrobię pierś gęsią?:)
OdpowiedzUsuńUbóstwiam połączenie owoców i mięsa, bosko... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńto zupełnie jak ja :)
Usuń