- 3 kg twardych gruszek - konferencja,
- 5 goździków na słoik,
- kawałek cynamonu,
- 1,2 litra wody,
- 1,2 kg cukru,
- 0,25 l octu 10%,
Gruszki,
umyć, obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyciąć gniazdo nasienne. Obrane gruszki
wkładać do wody zakwaszonej sokiem cytrynowym.
Zagotować
wodę z cukrem. Gdy będzie się gotowała wkładać partiami gruszki i gotować 5
minut. Następnie przekładać gruszki
do
wyparzonych słoików. Do każdego dodać goździki, cynamon.
Do
gotującego się syropu, w którym gotowały się gruszki wlać ocet i zagotować ( oczywiście
pod przykryciem).
Gorącą
zalewą napełnić słoiki, zakręcić i pasteryzować 15 minut.
Bardzo lubię, może uda mi się w tym roku je zrobić jeszcze. :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńw tym roku jest wyjątkowo dużo ładnych gruszek, warto :)
UsuńWspaniałe zdjęcia, super zapasy na zimę :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
Usuńrobiłam śliwki w occie, tym razem zrobię również gruszki :)
OdpowiedzUsuń