Od dawna wiadomo, że szpinak lubi się z jajkami. Najczęściej jajko używane jest do doprawiania (nadawania konsystencji) siekanego duszonego szpinaku. Proponuję jajka sadzone na szpinaku, całych liściach a nie siekanej pulpie szpinakowej.
Ilości produktów nie podam gdyż robię to zawsze na tak zwane oko.
- plastry boczku wędzonego,
- jajka,
- szpinak,
- czosnek,
- masło,
- gałka muszkatołowa,
Boczek
pokroić w paski szerokości około 1,5 cm i podsmażyć na suchej patelni. Szpinak
oczyścić, umyć. Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek, szczyptę
zmielonej gałki muszkatołowej i włożyć szpinak.
Zamieszać i dusić chwilę aż szpinak lekko „przewiędnie”, dodać podsmażony boczek, wymieszać i wbijać jajka.
Przykryć
pokrywką i wyłączyć gaz.
Jajka powinny „dojść” pod przykryciem.
oj nie... teraz żałuję, że miałam śniadanie na słodko!
OdpowiedzUsuńWspaniałe śniadanie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie śniadania.Serdecznie pozdrawiam i życzę smacznego Joasiu.
OdpowiedzUsuńhttp://balakier-style.pl/
świetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuń