sobota, 26 października 2013

Jajka sadzone na szpinaku



Od dawna wiadomo, że szpinak lubi się z jajkami. Najczęściej jajko używane jest do doprawiania (nadawania konsystencji) siekanego duszonego szpinaku. Proponuję jajka sadzone na szpinaku, całych liściach a nie siekanej pulpie szpinakowej. 
Ilości produktów nie podam gdyż robię to zawsze na tak zwane oko. 

  • plastry boczku wędzonego,
  • jajka,
  • szpinak,
  • czosnek,
  • masło,
  • gałka muszkatołowa,

Boczek pokroić w paski szerokości około 1,5 cm i podsmażyć na suchej patelni. Szpinak oczyścić, umyć. Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek, szczyptę zmielonej gałki muszkatołowej i włożyć szpinak. 


Zamieszać i dusić chwilę aż szpinak lekko „przewiędnie”, dodać podsmażony boczek, wymieszać i wbijać jajka.
Przykryć pokrywką i wyłączyć gaz. 


Jajka powinny „dojść” pod przykryciem.

4 komentarze:

  1. oj nie... teraz żałuję, że miałam śniadanie na słodko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie śniadania.Serdecznie pozdrawiam i życzę smacznego Joasiu.
    http://balakier-style.pl/

    OdpowiedzUsuń