niedziela, 27 października 2013

Klub 6 win przy Stawki 3



Z okazji otwarcia przez ”Klub 6 win” nowego sklepu (stacjonarnego) w Warszawie zorganizowano ciekawą degustację. Łączenie wina z czekoladą.


Pierwszą parą win były:
Dezzani Barbera d'Asti –Ronchetti – włoskie wino ze szczepu Barbera o pięknym rubinowo – brązowym kolorze. W zapachu ostre żywe z dominującym aromatem wiśni i dojrzałych jagód. W smaku pełne, harmonijne z wyczuwalną nutą czekolady.
oraz
Valdelana Tempranillo cosecha 2012 Rioja – to typowe hiszpańskie wino  ze znanego regionu Rioja. Wyprodukowane ze szczepu Tempranillo. W nosie aromatycznie owocowe. W smaku przyjemnie żywe – jak to w młodym winie.
Do tych win zaproponowano nam Chocolate for wine brix smooth dark chocolate – 54% kakao.


Drugą parę stanowiły:
Domaine de la Baume Grand Chataignier Merlot 2011- wino o pięknej intensywnej ciemno-czerwonej barwie. Dominują  świeże aromaty owocowe ( maliny, truskawki). W smaku łagodnie kwasowe, intensywnie owocowe.
Botalcura el delirio syrah 64% malbec 36% 2011 – ciekawe połączenie Syrah z Doliny Rodanu z Malbecem z południowo-zachodniej Francji. Wino bardzo aromatyczne ( dojrzale czarne owoce) z miękkimi taninami na finiszu.
Do tych win zaproponowano nam Chocolade for wine Brix medium dark chocolate – 60% kakao.

 

Trzecia para: 
La croix saint pierre 2011 blaye cotes de Bordeaux – Wino o dużej kwasowości I soczystym aromacie czarnych owoców.
Domain de la baume les Thermes Cabernet sauvignon 2012 – wyprodukowane w 100 % ze szczepu Cabernet Sauvignon. Wino w kolorze głęboko rubinowym. Nos potężny dominują aromaty czarnych owoców.
Do tych win zaproponowano nam Chocolade for wine brix- extra dark chocolate – 70% kakao.

To, które wino lepiej komponuje się z daną czekoladą było tematem ożywionych dyskusji. Konsensus nie został osiągnięty. Jest to sprawa indywidualnych preferencji smakowych. Jedno można powiedzieć na pewno – Wino i czekolada to dobrzy kompani. Zachęcamy wszystkich do takich odważnych eksperymentów. Wina i czekolady są do kupienie w Warszawskim sklepie klubu 6 win przy ulicy Stawki 3.


Podczas otwarcia obecny był pan Piotr Pabiański honorowy członek francuskiego stowarzyszenia Commanderie du Bontemps Medoc et Graves - Sauternes et Barsac, ekspert Klubu 6win


Centum Vitis - Tempranillo z ponad 150 letnich krzewów a do niego płatki złota.

1 komentarz: