Z
okazji otwarcia przez ”Klub 6 win” nowego sklepu (stacjonarnego) w Warszawie
zorganizowano ciekawą degustację. Łączenie wina z czekoladą.
Pierwszą
parą win były:
Dezzani Barbera
d'Asti –Ronchetti
– włoskie wino ze szczepu Barbera o pięknym rubinowo – brązowym kolorze. W
zapachu ostre żywe z dominującym aromatem wiśni i dojrzałych jagód. W smaku pełne,
harmonijne z wyczuwalną nutą czekolady.
oraz
Valdelana
Tempranillo cosecha 2012 Rioja – to typowe hiszpańskie wino ze znanego regionu Rioja. Wyprodukowane ze
szczepu Tempranillo. W nosie aromatycznie owocowe. W smaku przyjemnie żywe –
jak to w młodym winie.
Do
tych win zaproponowano nam Chocolate for
wine brix smooth dark chocolate – 54% kakao.
Drugą
parę stanowiły:
Domaine de la Baume
Grand Chataignier Merlot 2011- wino o pięknej intensywnej ciemno-czerwonej
barwie. Dominują świeże aromaty owocowe
( maliny, truskawki). W smaku łagodnie kwasowe, intensywnie owocowe.
Botalcura el
delirio syrah 64% malbec 36% 2011 – ciekawe połączenie Syrah z Doliny Rodanu z
Malbecem z południowo-zachodniej Francji. Wino bardzo aromatyczne ( dojrzale
czarne owoce) z miękkimi taninami na finiszu.
Do
tych win zaproponowano nam Chocolade for
wine Brix medium dark chocolate – 60% kakao.
Trzecia para:
La croix saint pierre 2011 blaye cotes de Bordeaux – Wino o dużej kwasowości I soczystym aromacie czarnych owoców.
La croix saint pierre 2011 blaye cotes de Bordeaux – Wino o dużej kwasowości I soczystym aromacie czarnych owoców.
Domain de la baume les Thermes Cabernet sauvignon 2012 – wyprodukowane w 100 % ze szczepu Cabernet Sauvignon.
Wino w
kolorze głęboko rubinowym. Nos potężny dominują aromaty czarnych owoców.
Do
tych win zaproponowano nam Chocolade for
wine brix- extra dark chocolate – 70% kakao.
To,
które wino lepiej komponuje się z daną czekoladą było tematem ożywionych
dyskusji. Konsensus nie został osiągnięty. Jest to sprawa indywidualnych
preferencji smakowych. Jedno można powiedzieć na pewno – Wino i czekolada to
dobrzy kompani. Zachęcamy wszystkich do takich odważnych eksperymentów. Wina i
czekolady są do kupienie w Warszawskim sklepie klubu 6 win przy ulicy Stawki 3.
Podczas otwarcia obecny był pan Piotr Pabiański honorowy
członek francuskiego stowarzyszenia Commanderie du Bontemps Medoc et Graves -
Sauternes et Barsac, ekspert Klubu 6win.
Centum
Vitis - Tempranillo z ponad 150 letnich krzewów a do niego płatki złota.
Było bardzo przyjemnie:) Gościnnie i ciepło:)
OdpowiedzUsuń