W
ramach festiwalu Kocham Wino Fest zorganizowanego przez Centrum Wina oprócz
degustacji około 100 win odbyły się bardzo ciekawe warsztaty łączenia jedzenia
z winem a w zasadzie odczuwania smaków.
Wina
wybrał dla nas Pan Norbert Brzoza – sommelier Centrum Wina a o stronę kulinarną
zatroszczył się Szef kuchni Pan Łukasz Paluchowski.
Do
degustacji dostaliśmy trzy wina:
- Cefiro Reserva Sauvignon
Blanc
-
Vina Salceda Crianza Rioja 2010
-
Oremus Szamorodni 2008
Do
jedzenia:
-
ser z niebieską pleśnią
-
łosoś pieczony
-
polędwica grillowana
-
jabłko
-
sól
-
cytryna
Próby
łączenia odbywały się metodą praktycznie każdy z każdym. Okazało się, że
łączenie smaków powoduje, iż wino raz robi się słodsze, raz zdecydowanie traci
słodycz, niektóre połączenia dodają winu „życia” lub powodują, że staje się ono
płaskie, nijakie. Jedne połączenia „pasują”, uzupełniają się a innych
zdecydowanie nie polecamy.
Taki
sposób degustacyjnej zabawy mogę polecić każde
mu do przeprowadzenia w domu.
Może być to dobry pomysł na towarzyskie spotkanie. Gwarantuję, że będzie wiele
zaskoczeń i dobrej zabawy.
W
przyszłości pomoże nam to pomóc łączyć wina z potrawami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz