- 12 udek kurzych,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz młotkowany z kolendrą Kamis,
- ostra papryczka,
- olej lub masło do smażenia,
- 200 ml białego wytrawnego wina,
- 1 trawa cytrynowa,
- 5 listków kaffiru – limonki,
- sok z jednej pomarańczy,
- sok z ½ cytryny,
- skórka otarta z jednej pomarańczy,
- skórka otarta z ½ cytryny,
- garść mieszanych ziół: mięta, werbena, szałwia melonowa, curry,
- łyżka miodu pomarańczowego lub wielokwiatowego,
- plastry pomarańczy:
- 2 pomarańcze,
- 8 łyżek cukru trzcinowego,
- 8 łyżek wody,
- 4 łyżki likieru pomarańczowego,
Z
udek wyjąć kości (skórę zostawić), umyć, osuszyć. Czosnek i ostrą papryczkę
posiekać, dodać do kurczaka. Dodać sól i pieprz, wymieszać, odstawić na parę
minut.
Na
patelni rozgrzać tłuszcz, kłaść kurczaka skórą do dołu i smażyć z obu stron na
złoty kolor aż skórka się zrumieni, przełożyć do garnka. Z patelni zlać
tłuszcz, wlać wino i zagotować, przelać do kurczaka.
Dodać
rozgniecioną trawę cytrynową, listki kaffiru, skórkę pomarańczową, cytrynową i
dusić 10 minut pod przykryciem. Następnie wlać sok pomarańczowy i cytrynowy, dodać
posiekane zioła i miód. Dusić jeszcze około 15 minut, aż kurczak będzie miękki.
Plastry
pomarańczy: Pomarańcze umyć, osuszyć, pokroić w plastry grubości około 3 mm. Na
patelni rozpuścić cukier z wodą, dodać likier pomarańczowy i położyć plastry
pomarańczy. Smażyć z obu stron karmelizując je.
Lubię drób albo mięso z owocami:)
OdpowiedzUsuńjak najbardziej :) drób kocha owoce :)
UsuńCudne zdjęcia;)
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo :)
Usuń