wtorek, 1 października 2013

Kurczak cytrusowy


  • 12 udek kurzych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz młotkowany z kolendrą Kamis,
  • ostra papryczka,
  • olej lub masło do smażenia,
  • 200 ml białego wytrawnego wina,
  • 1 trawa cytrynowa,
  • 5 listków kaffiru – limonki,
  • sok z jednej pomarańczy,
  • sok z ½ cytryny,
  • skórka otarta z jednej pomarańczy,
  • skórka otarta z ½ cytryny,
  • garść mieszanych ziół: mięta, werbena, szałwia melonowa, curry,
  • łyżka miodu pomarańczowego lub wielokwiatowego,
  •  
  • plastry pomarańczy:
  • 2 pomarańcze,
  • 8 łyżek cukru trzcinowego,
  • 8 łyżek wody,
  • 4 łyżki likieru pomarańczowego,
Z udek wyjąć kości (skórę zostawić), umyć, osuszyć. Czosnek i ostrą papryczkę posiekać, dodać do kurczaka. Dodać sól i pieprz, wymieszać, odstawić na parę minut.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, kłaść kurczaka skórą do dołu i smażyć z obu stron na złoty kolor aż skórka się zrumieni, przełożyć do garnka. Z patelni zlać tłuszcz, wlać wino i zagotować, przelać do kurczaka.
Dodać rozgniecioną trawę cytrynową, listki kaffiru, skórkę pomarańczową, cytrynową i dusić 10 minut pod przykryciem. Następnie wlać sok pomarańczowy i cytrynowy, dodać posiekane zioła i miód. Dusić jeszcze około 15 minut, aż kurczak będzie miękki.
Plastry pomarańczy: Pomarańcze umyć, osuszyć, pokroić w plastry grubości około 3 mm. Na patelni rozpuścić cukier z wodą, dodać likier pomarańczowy i położyć plastry pomarańczy. Smażyć z obu stron karmelizując je.
Kurczaka podawać z plastrami pomarańczy i ryżem.



4 komentarze: