- Ciasto:
- 180 g mąki,
- 1 jajko,
- 75 g masła,
- 5 łyżek zimnej wody,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- Farsz:
- 150 g pora,
- 130 g szalotek,
- 200 g boczku wędzonego w plastrach,
- 2 łyżki masła,
- 80 g tartego parmezanu lub pecorino,
- 100 g słodkiej śmietanki,
- gałka muszkatołowa,
- 1 jajko,
- sól,
- pieprz,
- ostra mieszanka przypraw
- masło do wysmarowania foremek
Wszystkie
składniki ciasta włożyć do blendera i krótko zmiksować. Wyjąć, zlepić formując
spłaszczoną kostkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół
godziny.
Boczek
pokroić w paski szerokości około 0,5 cm i podsmażyć na suchej patelni. Pora,
szalotki pokroić w plasterki. Szalotkę poddusić na maśle, następnie dodać do
niej pory, dusić kilka minut aż pory zmiękną. Następnie dodać boczek, wlać
śmietanę zamieszać, doprawić gałką, solą i ostrą mieszanką przypraw. Dusić pod
przykryciem 5 minut. Odstawić, dodać rozbełtane jajko i szybko zamieszać.
Foremki
do mini tart wysmarować tłuszczem. Ciasto podzielić na 4 równe części, rozwałkować
i wyłożyć nim foremki. Ciasto ponakłuwać widelcem. Farsz wymieszać z 2/3 sera
i wyłożyć na ciasto. Posypać resztą sera. Piec w piekarniku nagrzanym do 200
stopni około 20-25 minut, aż się zrumienią.
Pyszne były:) I szybkie w przygotowaniu!:)
OdpowiedzUsuńNapewno wypróbuję bo akurat zakupiłam takie mniejsze foremki do tartaletek :D
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuń