poniedziałek, 21 października 2013

Mini tarty z porem i dymką



  • Ciasto:
  • 180 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 75 g masła,
  • 5 łyżek zimnej wody,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Farsz:
  • 150 g pora,
  • 130 g szalotek,
  • 200 g boczku wędzonego w plastrach,
  • 2 łyżki masła,
  • 80 g tartego parmezanu lub pecorino,
  • 100 g słodkiej śmietanki,
  • gałka muszkatołowa,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • ostra mieszanka przypraw
  • masło do wysmarowania foremek
Wszystkie składniki ciasta włożyć do blendera i krótko zmiksować. Wyjąć, zlepić formując spłaszczoną kostkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
Boczek pokroić w paski szerokości około 0,5 cm i podsmażyć na suchej patelni. Pora, szalotki pokroić w plasterki. Szalotkę poddusić na maśle, następnie dodać do niej pory, dusić kilka minut aż pory zmiękną. Następnie dodać boczek, wlać śmietanę zamieszać, doprawić gałką, solą i ostrą mieszanką przypraw. Dusić pod przykryciem 5 minut. Odstawić, dodać rozbełtane jajko i szybko zamieszać.
Foremki do mini tart wysmarować tłuszczem. Ciasto podzielić na 4 równe części, rozwałkować i wyłożyć nim foremki. Ciasto ponakłuwać widelcem. Farsz wymieszać z 2/3 sera i wyłożyć na ciasto. Posypać resztą sera. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20-25 minut, aż się zrumienią.



3 komentarze: