- Ciasto:
- 180 g mąki,
- 1 jajko,
- 75 g masła,
- 5 łyżek zimnej wody,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- Farsz:
- 250 g szpinaku,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 200 g śmietany,
- 80 g tartego parmezanu lub pecorino,
- 1 jajko
- 1 łyżka,
- 100 g boczku wędzonego,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- 3 łyżki masła
- masło do wysmarowania foremek
Wszystkie
składniki ciasta włożyć do blendera i krótko zmiksować. Wyjąć, zlepić formując
spłaszczoną kostkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół
godziny.
Boczek
pokroić w paski szerokości około 0,5 cm i podsmażyć na suchej patelni. Szpinak oczyścić,
umyć. Cebule pokroić w półplasterki, czosnek posiekać. Cebulę poddusić na maśle, na szklisto. Dodać
czosnek, szpinak, dodać szczyptę soli, gałkę muszkatołową, zamieszać, dusić 2
minuty. Wlać śmietanę, zagotować – ewentualnie doprawić i dusić pod przykryciem
5 minut.
Odstawić,
dodać rozbełtane jajko i szybko zamieszać.
Foremki
do mini tart wysmarować tłuszczem. Ciasto podzielić na 4 równe części, rozwałkować
i wyłożyć nim foremki. Ciasto ponakłuwać widelcem. Farsz wymieszać z ¾ sera i
wyłożyć na ciasto. Na wierzchu ułożyć boczek i posypać resztą sera. Piec w
piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20-25 minut, aż się zrumienią.
Pyszne:)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuńwygladaja uroczo ;)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
UsuńBardzo ładnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
Usuń