środa, 30 października 2013

Paluchy wiedźmy – ciastka na Halloween


Paluchy wiedźmy  będą idealnymi ciastkami na zabawę Halloween. I nie oburzajmy się, że to święto z USA, a nie nasze... Tu można przeczytać kilka słów o Halloween

  • ciasto:
  • 300 g mąki,
  • 150 g zimnego masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • 20 migdałów bez skórki,
  • białko,
  • gęsty syrop pomarańczowy
Wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Następnie ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki.
Z ciasta formować „palce”, w miejscu paznokcia wklejać połówki migdałów – połówkę migdała smarować białkiem i przyklejać do ciasta – białko jest „klejem”.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut, aż się lekko zrumienią. Gorące ciastka smarować syropem.
Migdały można pomalować farbą spożywczą ;)

7 komentarzy:

  1. Fajny pomysł :P Brakuje jeszcze tylko dyni z wyciętymi oczami i ustami :P Tak patrze na składniki, i chyba powinnam je mieć u siebie w kuchni więc zrobię dzieciakom niespodziankę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wiedźma z pomalowanymi pazurkami hehe jakas taka wylansowana :D

    OdpowiedzUsuń
  3. przepis słyszałam od kolegi. dzisiaj je zrobię . ;)

    OdpowiedzUsuń