wtorek, 29 października 2013

Pierś z gęsi




  • 2 piersi z gęsi,
  • 10 ziaren pieprzu czarnego,
  • 8 ziaren ziela angielskiego,
  • 10 źdźbeł trawy żubrowej,
  • 2 jagody jałowca,
  • sól,
  • 500 ml wina czerwonego wytrawnego,

Przyprawy rozgnieść, trawę posiekać, wymieszać. Piersi oczyścić, umyć, osuszyć, naciąć skórę co około 0,5 cm, nie przecinając mięsa. Natrzeć przyprawami, odstawić na godzinę. Następnie zalać winem i odstawić na co najmniej godzinę. Ja odstawiam zawsze na dłużej, przynajmniej do następnego dnia.
Wyjąć gęś z marynaty, osuszyć.
Kłaść skórą do dołu na chłodną patelnię. Smażyć aż skóra ładnie się przyrumieni, następnie odwrócić na drugą stronę na 2 minuty. Przełożyć piersi na blachę i wstawić do piekarnika na 15 -20 minut. Wyjąć i odstawić na 5 minut. Pokroić w poprzeczne plastry. Podawać z ziemniakami pieczonymi w gęsim tłuszczu z burakami w sosie z miodu, musztardy, cytryny i oleju.

1 komentarz: