- 2 piersi z gęsi,
- 10 ziaren pieprzu czarnego,
- 8 ziaren ziela angielskiego,
- 10 źdźbeł trawy żubrowej,
- 2 jagody jałowca,
- sól,
- 500 ml wina czerwonego wytrawnego,
Przyprawy
rozgnieść, trawę posiekać, wymieszać. Piersi oczyścić, umyć, osuszyć, naciąć
skórę co około 0,5 cm, nie przecinając mięsa. Natrzeć przyprawami, odstawić na
godzinę. Następnie zalać winem i odstawić na co najmniej godzinę. Ja odstawiam
zawsze na dłużej, przynajmniej do następnego dnia.
Wyjąć
gęś z marynaty, osuszyć.
Kłaść
skórą do dołu na chłodną patelnię. Smażyć aż
skóra ładnie się przyrumieni, następnie odwrócić na drugą stronę na 2 minuty.
Przełożyć piersi na blachę i wstawić do piekarnika na 15 -20 minut. Wyjąć i
odstawić na 5 minut. Pokroić w poprzeczne plastry. Podawać z ziemniakami
pieczonymi w gęsim tłuszczu z burakami w sosie z miodu, musztardy, cytryny i
oleju.
Akurat pora obiadowa:)
OdpowiedzUsuń