- 400 g dyni,
- 140 g sera białego półtłustego,
- 40 g cebuli,
- ostra papryczka – do smaku,
- sól,
- pieprz świeżo mielony,
- 70 g mąki,
- 2 jajka,
- 2 szczypty proszku do pieczenia,
- olej i masło do smażenia,
Dynię
umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć pestki, ułożyć na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60
minut. Wyjąć ostudzić i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Ser rozgnieść
widelcem, dodać do dyni.
Cebulę
pokroić w kostkę i poddusić do miękkości na maśle. Dodać do dyni. Ostrą papryczkę
posiekać, przesmażyć na resztce tłuszczu z cebuli, dodać do dyni. Wymieszać i
doprawić solą, pieprzem i cukrem. Jajka ubić na sztywną masę. Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia. Dodać mąkę do masy dyniowej wymieszać a następnie
delikatnie wymieszać z ubitymi jajkami.
A z czym na wierzchu mogą być? Ze śmietaną czy jakimś sosem?
OdpowiedzUsuńoczywiscie mogą być z sosem ( np. słodko kwaśnym...), ze śmietaną.....
Usuń