środa, 30 października 2013

Powidła wielosmakowe z zielonych pomidorów


  • 1 kg zielonych pomidorów,
  • 1 kg gruszek,
  • 1 kg śliwek,
  • 1 kg jabłek,
  • 1,5 kg cukru,
  • sok z 2 cytryn
  • 3 szklanki łuskanych i grubo posiekanych orzechów włoskich,
Powidła, które robi moja Siostra, zrobiłam po raz pierwszy i oczywiście od razu troszkę przerobiłam. Dałam mniej cukru oraz sok cytrynowy.
Pomidory, gruszki, śliwki i jabłka umyć, osuszyć, wyjąć gniazda nasienne i pestki, pokroić na kawałki i włożyć do garnka z grubym dnem, przesypując cukrem. Dusić na małym ogniu, często mieszając aż owoce zamienią się w pulpę. Gdy masa zgęstnieje, dodać orzechy wymieszać, zagotować. Gorące powidła wkładać do wyparzonych słoików. Zakręcać i odstawiać do ostudzenia dnem do góry.
Ja owoców nie rozgotowuję na taką zupełną pulpę. Gdy są już bardzo miękkie, przekładam je do drugiego garnka, a płyn który został gotuję aż zgęstnieje. Wówczas przekładam owoce, dodaję orzechy, i chwilę gotuję (od zagotowania 2-3 minuty)... . 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz