piątek, 25 października 2013

Sałatka jesienna



  • sałata rzymska,
  • 4-5 niewielkich pomidorów – najlepiej w różnych kolorach,
  • 3 - 6  twardych śliwek – ilość zależy od wielkości,
  • 2 kolby kukurydzy,
  • 10 ugotowanych na twardo jajek przepiórczych,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • 1 łyżka miodu,
  • sok z ½ pomarańczy,
  • sok z cytryny do smaku,
  • 3-4 łyżki oliwy,

Liście sałaty, umyć osuszyć, podzielić, ewentualnie usunąć ………. ja usuwam. Kukurydzę ugotować/zblanszować w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie ( wystarczy gotować dwie minuty od zagotowania), ostudzić i odciąć ziarna. Pomidory pokroić w cząstki. Na talerzu ułożyć sałatę, pomidory, śliwki, posypać kukurydzą i ozdobić połówkami jajek.
Musztardę wymieszać z miodem, sokiem z pomarańczy, sokiem z cytryny, oliwą – po wymieszaniu trzeba sprawdzić smak i ewentualnie dodać czegoś więcej. Sałatkę polać sosem.


1 komentarz: