- sałata rzymska,
- 4-5 niewielkich pomidorów – najlepiej w różnych kolorach,
- 3 - 6 twardych śliwek – ilość zależy od wielkości,
- 2 kolby kukurydzy,
- 10 ugotowanych na twardo jajek przepiórczych,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- 1 łyżka miodu,
- sok z ½ pomarańczy,
- sok z cytryny do smaku,
- 3-4 łyżki oliwy,
Liście
sałaty, umyć osuszyć, podzielić, ewentualnie usunąć ………. ja usuwam. Kukurydzę
ugotować/zblanszować w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie ( wystarczy gotować dwie
minuty od zagotowania), ostudzić i odciąć ziarna. Pomidory pokroić w cząstki.
Na talerzu ułożyć sałatę, pomidory, śliwki, posypać kukurydzą i ozdobić
połówkami jajek.
Musztardę
wymieszać z miodem, sokiem z pomarańczy, sokiem z cytryny, oliwą – po wymieszaniu
trzeba sprawdzić smak i ewentualnie dodać czegoś więcej. Sałatkę polać sosem.
genialna sałatka :) idealnie moje smaki!
OdpowiedzUsuń