- 500 g świecy wołowej lub innej dobrej wołowiny,
- brokuły,
- 300 g fasolki szparagowej,
- 3-4 pomidory,
- 300 ml czerwonego wytrawnego wina,
- sok z jednej pomarańczy,
- sos sojowy,
- 2 łyżki miodu (ja użyłam miód pomarańczowy),
- Tabasco,
- sól,
- cukier,
- sok z cytryny,
- oliwa,
Brokuły
oczyścić, umyć, ugotować al dente w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie.
Fasolkę obrać, ugotować al dente w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Wyjąć,
włożyć do zimnej wody aby zatrzymać proces gotowania.
Wlać
wino do garnka, dodać sok z pomarańczy i gotować aż zgęstnieje, dodać 1 łyżkę
sosu sojowego, zagotować. Wymieszać z łyżką miodu. Mięso umyć, osuszyć,
obsmażyć z obu stron na złoty kolor na patelni posmarowanej tłuszczem. Następnie
przełożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec aż osiągnie 62 stopnie
w środku, około 10-15 minut. Upieczone mięso wyjąć i odstawić na 5 minut,
następnie pokroić w cienkie plastry i zalać sosem z wina. Pomidory pokroić na
cząstki. Brokuły podzielić na różyczki, ułożyć na talerzu, dodać fasolkę,
pomidory i mięso. Do sosu, którym zalane było mięso dodać łyżkę miodu, tabasco,
oliwę, sok z cytryny – oczywiście przyprawy dodajemy do smaku.
jakie to musiało być pyszne! niesamowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńnie jadłam nigdy wołowiny w sałatce,
OdpowiedzUsuńA wygląda bardzo zachęcająco :)
polecam :)
Usuń