- 50 g świeżych liści mięty,
- 500 g cukru,
- 500 ml wody,
- skórka otarta z ½ cytryny,
- łyżka soku z cytryny,
Czyste i suche liście mięty zmiksować z 250 gramami cukru i niewielką ilością wodą. Pozostałą część wody i cukru zagotować, dodać do niej zmiksowane liście mięty i skórkę z cytryny, zagotować, dodać sok z cytryny i gotować 5 minut. Odstawić do ostudzenia, na kilka godzin. Następnie przecedzić przez gazę, zagotować i gorący syrop nalewać do wyparzonych słoiczków.
Do zmiksowania mięty użyłam mikser Severin SM 3714 ze sklepu redcoon.pl. Zdał egzamin :)
Szkoda, że już mam mikser, bo ten mi się podoba::) A do czego ten syrop używasz?
OdpowiedzUsuńdo ciasta, deserów, napojów....
UsuńSuper. Też zrobię syrop miętowy
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ok fajnie że podajesz przepis
OdpowiedzUsuń