- Ciasto:
- 200 g mąki,
- 1 jajko,
- 100 g zimnego masła,
- 1 łyżka zimnej wody,
- 1 łyżka calvadosu, śliwowicy lub żubrówki,
- Farsz:
- 1,25 kg. – jabłek i gruszek – (4 gruszki, 3 jabłka)
- 150 g rodzynek,
- 30 ml brandy waniliowego,
- sok z ½ limonki,
- polewa:
- 3 białka,
- 1 szczypta soli,
- 130 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka soku cytrynowego,
- 100 g orzechów laskowych,
Orzechy
wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika
nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Wyjąć, przesypać na ściereczkę, zwinąć i
porządnie pocierać – w ten sposób pozbędziemy się skórki. Następnie orzechy
zetrzeć/zmielić.
Wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować.
Wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować.
Ciasto
wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić co najmniej
na godzinę do lodówki.
Obrane
i pokrojone w sporą kostkę owoce włożyć do garnka, wlać brandy, sok z cytryny i
gotować około 15-20 minut (owoce nie powinny bardzo zmięknąć, a płyn powinien
odparować) wsypać rodzynki, zamieszać, przykryć pokrywką, odstawić do
ostygnięcia. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować podsypując
mąką, wyłożyć nim formę – dno i boki. Następnie boki ładnie wyrównać.
Ponakłuwać
widelcem.
Przykryć ciasto papierem do pieczenia (wysypać fasolą, ryżem, kulkami porcelanowymi...). Wstawić do pieca nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier z obciążeniem i piec około 10 minut aż ciasto się lekko zrumieni.
Białka
z solą ubić na sztywno, następnie dodawać stopniowo cukier. Ubijać aż masa
będzie sztywna i błyszcząca, pod koniec ubijania dodawać stopniowo sok z
cytryny.
Owoce
wymieszać z orzechami i delikatnie wymieszać z białkami. Wyłożyć masę owocową
na podpieczone ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25-30
minut.
Polecam również tartę śliwkowo-gruszkową
Polecam również tartę śliwkowo-gruszkową
Wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuń:D
Usuń