sobota, 5 października 2013

Torcik migdałowy - malinowo czekoladowy


  • Ciasto:
  • 150 g startych i przesianych migdałów – migdały ścieram ze skórką,
  • 150 g cukru pudru,
  • 60g mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 4 białka,
  • 35 g cukru pudru,
  • 30 g masła,
  • Krem I:
  • 4 żółtka,
  • 100 ml cukru,
  • 100 ml wody,
  • 400 g malin,
  • kilka listków rozmarynu,
  • 12 g żelatyny
  • Krem II:
  • 250 g serka mascarpone,
  • 100 g białej czekolady,
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • Do nasączenia biszkoptu:
  • 50 ml mocnego naparu z zielonej herbaty,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • likier lub nalewka malinowa,
  • syrop cukrowy lub cukier,
  • jeżyny do dekoracji

Jajka przed rozbiciem sparzyć ponieważ części będziemy używać na surowo.
Biszkopt migdałowy:
Jajka ubić na puszystą masę. Białka ubić z 30 g cukru pudru. 150 g cukru pudru i mąkę przesiać, wymieszać z migdałami a następnie delikatnie a dokładnie wymieszać z ubitymi jajkami. Następnie dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Następnie do masy jajecznej z migdałami dodać białka i dokładnie wymieszać. Delikatnie mieszać aby nie zniszczyć struktury ubitej piany.
Przyciąć dwa kawałki papieru do pieczenia minimalnie większe od blachy do pieczenia – ja ciasto piekłam na blachach o wymiarach …..
Papier ułożyć na blacie. Ciasto rozsmarować na papierze nie dochodząc do jego brzegów, przełożyć na blachy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut. Ciasto ma się zrumienić.
Lekko ostudzone ciasto pokroić – obciąć brzegi i każdy blat podzielić na dwie równe części. Powinniśmy otrzymać 4 równe kawałki.
Krem I:
maliny zmiksować, przetrzeć, przelać do garnka, dodać rozmaryn i zagotować, wyjąć rozmaryn. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i dodać do malin cały czas mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia. Z cukru i wody ugotować syrop – gotować aż osiągnie temperaturę 120 stopni.
Utrzeć zółtka na puszystą masę, ucierając dolewać minimalnie przestudzony syrop. Następnie połączyć z malinami.
Odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia co jakiś czas mieszając aby masa lekko zastygła.
Krem II
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą pianę. Dalej ucierając dodawać czekoladę. A następnie dodać serek i delikatnie wymieszać trzepaczką ręczną.
Do nasączenia:
Do naparu z zielonej herbaty dolać likier lub nalewkę, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i syropem lub cukrem.
Blat ciasta ułożyć na płaskim talerzu, nasączyć i rozsmarować na nim ½ masy malinowej, przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. Blat nasączyć, rozsmarować na nim ½ kremu czekoladowego, przykryć trzecim blatem, który nasączyć i rozsmarować na nim resztę kremu malinowego. Przykryć ostatnim blatem, lekko docisnąć, nasączyć go, rozsmarować na nim resztę kremu. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Ciasto wyjąć, pokroić na równej wielkości prostokąty. Udekorować jeżynami i odstawić do lodówki na godzinę.


2 komentarze: