- Ciasto:
- 150 g startych i przesianych migdałów – migdały ścieram ze skórką,
- 150 g cukru pudru,
- 60g mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 4 białka,
- 35 g cukru pudru,
- 30 g masła,
- Krem I:
- 4 żółtka,
- 100 ml cukru,
- 100 ml wody,
- 400 g malin,
- kilka listków rozmarynu,
- 12 g żelatyny
- Krem II:
- 250 g serka mascarpone,
- 100 g białej czekolady,
- 3 żółtka,
- 1 łyżka cukru pudru,
- Do nasączenia biszkoptu:
- 50 ml mocnego naparu z zielonej herbaty,
- kilka kropel soku z cytryny,
- likier lub nalewka malinowa,
- syrop cukrowy lub cukier,
- jeżyny do dekoracji
Jajka
przed rozbiciem sparzyć ponieważ części będziemy używać na surowo.
Biszkopt
migdałowy:
Jajka
ubić na puszystą masę. Białka ubić z 30 g cukru pudru. 150 g cukru pudru i mąkę
przesiać, wymieszać z migdałami a następnie delikatnie a dokładnie wymieszać z ubitymi
jajkami. Następnie dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Następnie do
masy jajecznej z migdałami dodać białka i dokładnie wymieszać. Delikatnie
mieszać aby nie zniszczyć struktury ubitej piany.
Przyciąć
dwa kawałki papieru do pieczenia minimalnie większe od blachy do pieczenia – ja
ciasto piekłam na blachach o wymiarach …..
Papier
ułożyć na blacie. Ciasto rozsmarować na papierze nie dochodząc do jego brzegów,
przełożyć na blachy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25
minut. Ciasto ma się zrumienić.
Lekko
ostudzone ciasto pokroić – obciąć brzegi i każdy blat podzielić na dwie równe
części. Powinniśmy otrzymać 4 równe kawałki.
Krem
I:
maliny
zmiksować, przetrzeć, przelać do garnka, dodać rozmaryn i zagotować, wyjąć
rozmaryn. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i dodać do malin
cały czas mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia. Z cukru i wody ugotować syrop
– gotować aż osiągnie temperaturę 120 stopni.
Utrzeć
zółtka na puszystą masę, ucierając dolewać minimalnie przestudzony syrop.
Następnie połączyć z malinami.
Odstawić
w chłodne miejsce do ostudzenia co jakiś czas mieszając aby masa lekko
zastygła.
Krem
II
Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą pianę. Dalej ucierając
dodawać czekoladę. A następnie dodać serek i delikatnie wymieszać trzepaczką ręczną.
Do
nasączenia:
Do
naparu z zielonej herbaty dolać likier lub nalewkę, doprawiamy do smaku sokiem z
cytryny i syropem lub cukrem.
Blat
ciasta ułożyć na płaskim talerzu, nasączyć i rozsmarować na nim ½ masy
malinowej, przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. Blat nasączyć, rozsmarować na
nim ½ kremu czekoladowego, przykryć trzecim blatem, który nasączyć i rozsmarować
na nim resztę kremu malinowego. Przykryć ostatnim blatem, lekko docisnąć, nasączyć
go, rozsmarować na nim resztę kremu. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Ciasto
wyjąć, pokroić na równej wielkości prostokąty. Udekorować jeżynami i odstawić
do lodówki na godzinę.
Chętnie zjadłybyśmy kawałek:) Torcik wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo elegancko :)
OdpowiedzUsuń