- 100 g masła,
- 1 jajko,
- 50 g cukru,
- 95 g mąki,
- 30 g mielonych migdałów,
- skórka otarta z jednej cytryny,
- 1 łyżeczka brandy waniliowego,
- masło do wysmarowania formy.
Do upieczenia tych ciasteczek potrzebna jest forma do wypieku herbatniczków.
Wszystkie składniki (mają być w temperaturze pokojowej).
Wszystkie składniki (mają być w temperaturze pokojowej).
Blachę
do ciasteczek posmarować masłem i odstawić w chłodne miejsce.
Utrzeć
masło na pulchną masę, dalej ucierając dodawać cukier i jajko. Następnie dodać
mąkę, mielone migdały, skórkę cytrynową oraz wanilię.
Ciasto
nakładać na blachę rozprowadzając szpatułką.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 15 minut.
Ciasteczka wyjąć z formy.
biała zastawa z
Ciasteczka były super! Jak nie jadam słodkiego, to te dało się przegryźć:)
OdpowiedzUsuńFajna ta blacha:) a i ciasteczka wyglądają atrakcyjnie :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajna jest i można różne ciasteczka piec - na słodko i słono :)
UsuńPrzepyszne ciasteczka ;D:D
Usuń