Dziś
w restauracji Warszawa Wschodnia odbyła się uroczysta inauguracja Roku
Akademickiego 2013/2014 w Wyższej Szkole Kulinarnej. Gośćmi honorowymi, którzy wygłosili wykłady
inauguracyjne byli:
Paweł Oszczyk, szef kuchni restauracji La Rotisserie w
hotelu Le Regina
oraz Piotr Adamczewski, pisarz i dziennikarz kulinarny.
dr Piotr Stefaniuk - Rektor
Studenci
będą kształceni w zakresie specjalności FOOD DESIGN.
FOOD
DESIGN jest specjalnością dedykowaną przyszłym szefom kuchni i kreatorom
kulinarnym, ludziom kreatywnym o wrażliwości degustacyjnej i estetycznej,
chcącym znaleźć swoje miejsce pracy w ekskluzywnych restauracjach i studiach
kulinarnych oraz wszędzie tam, gdzie tworzone są koncepcje nowych dań i
kreowane są nowe trendy.
Między
innymi wykładać będą:
·
Barbara
Adamczewska - od kilkunastu lat zajmuje się pisaniem książek kulinarnych z
ambicjami reporterskimi m.in. Gotuj z głową, Potrawy dla niespodziewanych
gości, Potrawy na skromną kieszeń, dziennikarka prasy kobiecej,
·
Piotr
Adamczewski - polonista, dziennikarz tygodnika POLITYKA, krytyk kulinarny,
autor felietonów w radiu TOK FM, gospodarz bloga kulinarnego Gotuj się! oraz
witryny www.admaczewsy.pl prowadzonej razem z żoną - Barbarą.
·
dr
Wojciech Bońkowski – krytyk winiarski i degustator.
·
Adam
Chrząstowski - szef kuchni restauracji Ancora w Krakowie.
·
Sebastian
Krauzowicz - kreator i poszukiwacz nowych smaków,
·
Ewa
Kubicka – fotografka, graficzka, autorka, absolwentka ASP z doświadczeniem w
pracy w agencjach,
·
Adam
Michalski – ekspert, trener, szkoleniowiec kulinarny,
·
Maciej
Nowicki - wieloletni szef kuchni w Polsce, sporą część życia spędził we
Francji, współpracownik prof. Jarosława Dumanowskiego, z którym wspólnie
odkrywa smaki kuchni staropolskiej,
·
Karol
Okrasa - jeden z najbardziej utalentowanych szefów kuchni swojego pokolenia,
·
Paweł
Oszczyk - szef kuchni w restauracji La Rotisserie w Mamaison Hotel Le Regina
Warsaw,
·
Hanna
Szymanderska - pisarka, kucharka, autorka niezwykle popularnych książek i
poradników kucharskich,
Za
wszystkich profesorów oraz studentów trzymam kciuki.
Mam
nadzieję że za kilka lat wielu z tych którzy dziś rozpoczęli naukę będzie szefami
swoich wspaniałych restauracji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz