poniedziałek, 7 października 2013

Zdrowe Warsztaty Kulinarne



Parę dni temu na zaproszenie Doty Szymborskiej, brałam udział w Zdrowych Warsztatach Kulinarnych, które odbyły się w Centrum Domowych Inspiracji Centrum Domowych Inspiracji przy Al. Jerozolimskich 183 w Warszawie. Warsztaty przeznaczone głównie dla osób aktywnych fizycznie – biegających ( Dota biega maratony), ćwiczących i … robiących przysiady w kuchni;) Ja z przyjemnością posłuchałam o aktywnym trybie życia i stosownym odżywianiu. 


Nie mogłam odmówić sobie wykorzystania spotkania z Tomkiem Brzózką – trenerem personalnym, do podpytania o sposoby pozbycia się zbędnych ….
W dwóch zespołach, pod okiem szefów kuchni przygotowywaliśmy dania pomysłu Doty. 


Ja miałam szczęście trafić do zespołu Roberta Wojnarowskiego - prowadziliśmy miłe rozmowy o jedzeniu i gotowaniu i oczywiście gotowaliśmy.


Po niedługim czasie w iście sportowym tempie  na stole pojawiły się gotowe dania.
Ser kozi na sałacie z burakami marynowanymi i oliwą
Sałata ze szparagami i oliwą
Świeży makaron z porami i tuńczykiem posypany pietruszką
Makaron zapiekany w pergaminie
Makaron z łososiem pieczonym na parze
Guacamole z domowymi nachos
Batony energetyczne
Koktajl regeneracyjny
Domowy izotonik


Koktajl regeneracyjny

  • sok z jabłek (świeży, mętny),
  • mrożone truskawki,
  • mrożone jeżyny,
  • mrożone maliny,
  • banan,
  • sok z pomarańczy (świeżo wyciskany),
  • sok z winogron,
Wszystkie składniki zmiksować, podać, wypić :)


Batony energetyczne 
  • 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 szklanka posiekanych orzechów,
  • 1 szklanka oleju,
  • 2/3 szklanki miodu,
  • 1 jajko,
  • bakalie: figi, słonecznik, morele, żurawina
Blachę wyłożyć pergaminem, piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Zmiksować olej, miód, jajko. W drugiej misce wymieszać suche składniki. Połączyć mokre z suchym. Nie należy się przejmować tym, że wszystko bardzo się lepi. Uformować batony i ułożyć na papierze do pieczenia. Włożyć do piekarnika i piec przez około 20 – 25 minut, lub wyciągnąć wcześniej jak batony zbrązowieją.

Warsztaty te miały na celu ukazanie diety odpowiedniej dla osób aktywnych fizycznie.
Ja co prawda jestem aktywna inaczej ;), ale niektóre pomysły na pewno zostaną przeze mnie wykorzystane.


3 komentarze:

  1. Ja w ogóle nie jestem aktywna ale niektóre pomysły mi się podobają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy jak ktos nie ma piekarnika marki Bosch, to mu te batony wyjda ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiscie :) kopiowałam przepis i nie zauważyłam, oczywiscie wyjdą :)

      Usuń