Duży
pomarańczowy owoc, wyglądem przypominający pomidora, o zbliżonej konsystencji. Gdy
owoce nie są dojrzałe miąższ ich jest mączysty, natomiast wraz z dojrzewaniem
miąższ staje się miękki, galaretowaty… i wtedy są najlepsze.
Można je spożywać
na surowo jak również robić z nich przetwory. Wyróżniamy dwa rodzaje:
-
kaki (pochodzi z Japonii)– posiadają duże pestki otoczone miąższem
-
sharon fruit (wyhodowana w Izraelu)– nie ma pestek
- 130 g miękkiego masła,
- 130 g cukru,
- 3 jajka – w temperaturze pokojowej,
- 200 g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- skórka otarta z cytryny,
- 2 sharony
Masło
utrzeć na śmietanę, dalej ucierając dodawać cukier a następnie jajka. Następnie
dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać.
Owoce
obrać i pokroić w kostkę.
Na
dno foremek nakładać trochę ciasta (ponieważ użyłam silikonowej
formy do babeczek nie musiałam smarować jej tłuszczem), na cieście ułożyć
pokrojone owoce i przykryć ciastem.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
przyznam szczerze że nie jadłam tych owoców :) koniecznie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńpolecam. Jeżeli do jedzenia to proponuje poczekać aż dojrzeją - zrobią się lekko przezroczyste - wówczas są pyszne, słodkie. Jeżeli takie prosto ze sklepu to bardziej do ciast, sałatek lub jako dodatek do kanapek :)
Usuń