Potrawy
z gęsi są bardzo wdzięczne jeśli chodzi o łączenie ich z winem.
Znajdą
tu coś dla siebie miłośnicy lekkich win
czerwonych jak i pełnych białych.
Dziś proponujemy:
Gewurztraminer Nals Margreid 2012 - aromaty goździków ( tych przyprawowych ) oraz róży. Nie jest, jak wiele innych win z tej odmiany, przesadnie słodkie. Wręcz przeciwnie, wino utrzymane jest w wytrawnych ryzach, absolutnie nie mogące się znudzić.
Soave Castelcerino Filippi 2011 - aromaty krzemowe oraz cudownego pieczonego jabłka. To jabłko sprawia, że można je doskonale łączyć zarówno z gęsią jak i z kaczką. Wino pełne, bogate, niewiarygodnie długie. Jest o milion kilometrów od Soave słynących często z wodnistości. Kawał wina.
Pinot Nero Elisabetta Dalzocchio 2008- Pinot Nero dla początkujących miłośników tej odmiany:) Pełne aromatów dojrzałych malin, truskawek. W ustach welwetowe i długie. Nie ma trudnych nut stajennych. Czuje się, ze to wino jest w wieku optymalnym do picia. Zaskakująco interesująco wypada w zestawieniu z żurawiną często podawaną do gęsi.
Frappato COS 2012- jedno z najlżejszych win czerwonych świata. Ta sycylijska odmiana dała wino leciutkie, ale z pewnością nie nazbyt łatwe w odbiorze. Doskonały kompromis gdy część gości oczekuje wina białego, a druga część czerwonego. Podajemy delikatnie schłodzone.
Wina
te można kupić:
http://www.vinieaffini.pl/
alewino.pl
zapraszam na potrawy z gęsi:
zupa z gęsi z zacierkami
gęś pieczona - biała kołudzka
http://www.vinieaffini.pl/
alewino.pl
zapraszam na potrawy z gęsi:
zupa z gęsi z zacierkami
gęś pieczona - biała kołudzka
Dobre wino z dobrym jedzeniem - to jest to!
OdpowiedzUsuń