"Ideą
powstania Gęsinowego Szlaku Kulinarnego było podtrzymanie staropolskiej
tradycji serwowania gęsiny, która dawniej królowała na naszych stołach.
To właśnie
województwo kujawsko-pomorskie słynie z najlepszych pod względem smaku i
właściwości odżywczych gatunków gęsi w Polsce, przede wszystkim białej gęsi
kołudzkiej. Można się o tym przekonać każdego roku w dniu Narodowego Święta
Niepodległości podczas akcji „Gęsina na świętego Marcina".„ http://www.czasnagesine.pl/
W
Kołudzie Wielkiej niedaleko Inowrocławia znajduje się hodowla zarodowa gęsi
białej kołudzkiej zwanej owsianą.
I ja tam byłam, gęsi nie tylko oglądałam ale i gotowałam z Arturem Morozem i Marcinem Sobolem.
O hodowli opowiadała dr Halina Bielińska.
Polecam dania z gęsiny:
Gęś
faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami
Szkoda, że nasza polska gęsina jadana jest niemal w całej Europie, a u nas jest niemalże niedostępna w sklepach! A z chęcią bym coś z niej przygotowała...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
niestety mało jest gęsi w sklepach....
Usuń