- ugotowane mięso z gęsi - około 800 g,
- 200 g kaszy pęczak,
- 1 cebula,
- 3 łyżki oleju,
- 380 ml wody gorącej,
- 1,4 kg śliwek węgierek,
- 70 g cukru,
- 500 ml czerwonego wytrawnego wina,
- kapusta włoska,
- 500 ml bulionu z warzyw lub drobiu,
- pieprz ziarnisty,
- ziele angielskie
Cebulę
pokroić w półplasterki, podsmażyć w garnku na oleju. Gdy cebula się zeszkli
dodać opłukaną kaszę, przesmażyć a następnie wlać wodę. Mieszając doprowadzić
do wrzenia, przykryć, zmniejszyć gaz do minimum i gotować około 20 minut aż
woda się wchłonie.
Wyłączyć
gaz i zostawić kaszę na 15 minut.
Śliwki
przeciąć wzdłuż na pół, wyjąć pestki.
Wino
wlać do garnka, dodać cukier i ugotować gęsty syrop. Następnie dodać śliwki,
gotować około 10 minut.
Mięso
z gęsi – użyłam mięso z korpusu, szyjki, skrzydełek oraz żołądek i
serduszko, na których gotowałam zupę z zacierkami
zupa z gęsi z zacierkami. Żołądki i serduszko pokroić w kostkę, resztę mięsa posiekać. Wymieszać ze śliwkami i kaszą. Doprawić solą.
zupa z gęsi z zacierkami. Żołądki i serduszko pokroić w kostkę, resztę mięsa posiekać. Wymieszać ze śliwkami i kaszą. Doprawić solą.
Usunąć
z kapusty uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka i zalać
wrzącą wodą. Obgotować kilka minut. Wyjąć kapustę, zdjąć delikatnie miękkie
liście i włożyć kapustę ponownie do garnka z wrzącą wodą – czynność powtarzać
aż zdejmiemy wszystkie liście.
Następnie
należy ściąć grube nerwy, cały czas uważając aby nie uszkodzić liści. Dno
gęsiarki lub innego naczynia do pieczenia wyłożyć liśćmi kapusty – tu można
użyć brzydsze liście, dziurawe, uszkodzone…
Na
liść kapusty kłaść trochę farszu, założyć brzegi do środka, zwinąć
w
rulon i ułożyć w gęsiarce końcem zwinięcia do dołu. Ułożyć tak wszystkie
gołąbki, dodać liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i zalać bulionem.
Gołąbki
przykryć liśćmi kapusty. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni na 30 minut.
Liście
kapusty ułożone na dnie i na wierzchu chronią gołąbki przed przypaleniem.
Ciekawe jak smakują z tymi śliwkami?
OdpowiedzUsuńO to dopiero musi być pyszne. Aż ślinka cieknie. Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńhttp://balakier-style.pl/