Radicchio
to odmiana cykorii i podobnie jak ona charakteryzuje się lekko gorzkim smakiem.
Zamiast radicchio można użyć kapustę pekińską, włoską lub białą.
- 2 cebule,
- 400 g jabłek,
- 250 g pieczonej wędzonki – ja użyłam golonkę wędzoną pieczoną,
- 100 gram kaszy gryczanej,
- oliwa,
- sól,
- radicchio
- 300 ml bulionu warzywnego,
Kaszę
ugotować na sypko. Z radicchio zdejmować kolejno liście uważając aby ich nie
uszkodzić, włożyć je do gotującej się wody na kilka minut ( 2-3), wyjąć,
osączyć. Następnie ściąć grube nerwy, cały czas uważając aby nie uszkodzić
liści.(Aby pozbyć się goryczy z cykorii, dobrze jest wstawić ją pionowo do
zimnej wody na kilka godzin.)
Mięso
pokroić w plastry a następnie w kostkę. Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne,
pokroić na ćwiartki a następnie w plasterki. Cebule pokroić w półplasterki.
Poddusić na oliwie, dodając szczyptę soli, do miękkości. Dodać jabłka i dusić
aż zmiękną. Dodać kaszę oraz mięso.
Dusić razem około 5 minut. W razie potrzeby doprawić solą.
Dno naczynia do zapiekania wysmarować tłuszczem i wyłożyć liśćmi radicchio. Na
liść radicchio kłaść trochę farszu, założyć brzegi do środka, zwinąć w rulon i ułożyć w
gęsiarce końcem zwinięcia do dołu. Ułożyć tak wszystkie gołąbki, zalać
bulionem.
Gołąbki
przykryć liśćmi kapusty. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni na 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz