wtorek, 19 listopada 2013

Jesienne winne inspiracje…Marjan Arman w Guccio Domagoj



Lato i wakacyjne wojaże już dawno za nami. Zostały po nich jedynie wspomnienia i mnóstwo kolorowych zdjęć. Jednakże wakacyjne podróżowanie można także połączyć z czymś pożytecznym – świadczy o tym fakt sprowadzenia nowej partii win do restauracji Guccio Domagoj. 


                                           Marjan Arman i Jozo Arbadzić                                         Jej właściciele podczas letniego odpoczynku w Chorwacji poznali szerszą ofertę win Marjana Armana – znanego winiarza w Istrii i postanowili wprowadzić je do swojej karty win w restauracji. Zanim jednak tam się znalazły – zostały poddane wnikliwej ocenie podczas degustacji w gronie znajomych.
Wina, które degustowano powstają głównie z lokalnych odmian winogron rosnących w Istrii i okolicach, czyli np. Malvasia czy Terran. Oprócz nich testowano także Chardonnay, Sauvignon Blanc oraz niecodzienne połączenie Terana z inną odmianą w wersji różowej.
Oto jak smakowały nam poszczególne wina.


Pierwsza do naszych kieliszków trafiła zimna Malvasia.
Arman Malvasia to wspaniałe wino, które najlepiej reprezentuje ten uroczy kraj. Słoneczny kolor wina połyskuje seledynowymi refleksami. Aromat dojrzałych owoców południowych z nutami cytrusów i kwiatów. W smaku pełne, żwawe i soczyste – idealne na niejedno letnie popołudnie jako aperitif, a w chłodne jesienno – zimowe wieczory świetnie rozgrzeje niejedne „zziębnięte” dłonie.
Wyjątkowe jest Sauvignon Blanc, które nie smakuje jak „klasyczne” Sauvignon. Wyraziste, ale nie agresywne. Krągłe, lecz nie mdłe. Soczyste, ale „kwaśne”. Na pewno bardzo, bardzo smaczne, o długim, przyjemnym finiszu. Warte poznania! Hm, czy widział ktoś krewetki… :)

Chardonnay od Armana to doskonała klasyka zamknięta w butelce rękoma znakomitego Winemakera. Maślane, wyraziste, pełne i długie. Idealne do bardziej tłustej kontynentalnej kuchni chorwackiej.
Dla niezdecydowanych polecamy wino różowe. Dostępne tylko w restauracji na specjalne życzenie.
Czerwone wina to kwintesencja kunsztu pana Marjana Armana.
Skoncentrowaliśmy się na odmianie Teran. Szczep ten uprawiany jest w dużej ilości na glebach wapiennych z domieszką żelaza - stąd właśnie jego zawartość w winie, oraz często zalecane przez lekarzy w leczeniu anemii. Odnajdujemy go tylko w północnej Istrii, Słowenii i północnych Włoszech regionu Frulia. 


Charakteryzuje się piękną i głęboką rubinową barwą, wspaniałym owocowym aromatem i przyjemnym, długim posmakiem. Jeśli dodamy do tego proces starzenie w akacjowych beczkach przez kilkanaście miesięcy otrzymamy głęboką reservę.


Polecam wyprawę do restauracji i osobiste przekonanie się o walorach tego wina. Najlepiej w połączeniu z lokalnymi potrawami chorwackimi. 
Na zdrowie!


Tomasz Noga, specjalista do spraw wina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz