Pierogi
leniwe, to tak naprawdę kluski, które przyrządza się łącząc
składniki pierogów z serem w jedną masę.
- 500 g sera białego półtłustego,
- 3 jajka,
- 20 g miękkiego masła,
- 150 g mąki pszennej,
- sól,
- mąka do podsypywania,
Ser
zemleć lub zetrzeć. Masło utrzeć na pulchną masę, dodać
kolejno żółtka, a następnie ser. Utrzeć na jednolitą masę.
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Białka
wyłożyć na masę serową, dodać mąkę i delikatnie wymieszać.
Ciasto
wyłożyć na blat wysypany mąką. Formować wałek o średnicy
około 3 cm. Lekko spłaszczyć i pokroić pod skosem na kluski
szerokości około 2 cm.
Wrzucać
pierogi do wrzącej osolonej wody, po zagotowaniu wyjmować łyżką
cedzakową. Podawać „z wody” polane masłem, lub podsmażone na
maśle. Można posypać cukrem lub podać z kwaśną śmietaną.
Proste a jakie smaczne ;D
OdpowiedzUsuńto prawda :D
Usuńale mam teraz smaka na takie prawdziwe, domowe leniwe! ;)
OdpowiedzUsuńbo domowe najlepsze :D
Usuńwiem co jutro na kolację...
OdpowiedzUsuń