sobota, 23 listopada 2013

Naleśniki z białym serem i pomidorami suszonymi



  • Ciasto na naleśniki:
  • 350 g mąki,
  • 4 jajka,
  • 60 g masła,
  • 600 ml mleka,
  • farsz:
  • 3 cebule,
  • 500 g sera białego półtłustego,
  • 140 g pomidorów suszonych z zalewy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego,
  • ½ łyżeczki mielonych nasion kolendry,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej wędzonej,
  • oliwa lub olej

Jajka ubić, dodając mąkę i mleko, szczyptę soli i rozpuszczone masło. W razie potrzeby dolać trochę wody gazowanej lub dosypać mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić na 15 minut.

Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na oliwie dodając szczyptę soli. Gdy cebula zmięknie dodać posiekany czosnek a następnie drobno posiekane pomidory suszone. Chwilę poddusić. Dodać rozgnieciony biały ser, doprawić solą, pieprzem, kolendrą i papryką.

Usmażyć naleśniki, zostawiając około 100 -150 ml ciasta.
Na naleśnikach układać trochę farszu, zwijać. Następnie maczać w pozostałym cieście i smażyć w na lekko złoty kolor. 



4 komentarze:

  1. takich nie jadłam! a uwielbiam nalesniki z twarogiem, tylko nie zawsze mam ochotę na słodki obiad. ten przepis jest idealny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo :) no właśnie, nie zawsze na słodko.... :)

      Usuń
  2. Przepis świetny! Właśnie pałaszuję naleśniczki z rodzinką. Dziękuję!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. cieszę się, że smakowały :) dziękuję i smacznego :)

    OdpowiedzUsuń