- Ciasto na naleśniki:
- 350 g mąki,
- 4 jajka,
- 60 g masła,
- 600 ml mleka,
- farsz:
- 3 cebule,
- 500 g sera białego półtłustego,
- 140 g pomidorów suszonych z zalewy,
- 3 ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego,
- ½ łyżeczki mielonych nasion kolendry,
- 1 łyżeczka papryki ostrej wędzonej,
- oliwa lub olej
Jajka
ubić, dodając mąkę i mleko, szczyptę soli i rozpuszczone masło.
W razie potrzeby dolać trochę wody gazowanej lub dosypać mąki.
Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić na 15 minut.
Cebule
pokroić w półplasterki, poddusić na oliwie dodając szczyptę
soli. Gdy cebula zmięknie dodać posiekany czosnek a następnie
drobno posiekane pomidory suszone. Chwilę poddusić. Dodać
rozgnieciony biały ser, doprawić solą, pieprzem, kolendrą i
papryką.
Usmażyć
naleśniki, zostawiając około 100 -150 ml ciasta.
Na
naleśnikach układać trochę farszu, zwijać. Następnie maczać w
pozostałym cieście i smażyć w na lekko złoty kolor.
takich nie jadłam! a uwielbiam nalesniki z twarogiem, tylko nie zawsze mam ochotę na słodki obiad. ten przepis jest idealny!
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo :) no właśnie, nie zawsze na słodko.... :)
UsuńPrzepis świetny! Właśnie pałaszuję naleśniczki z rodzinką. Dziękuję!!!
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowały :) dziękuję i smacznego :)
OdpowiedzUsuń