niedziela, 10 listopada 2013

Nogi kaczki z brzoskwiniami



  • 4 nogi kaczki,
  • sól,
  • majeranek,
  • brzoskwinie w puszce,
  • 300 ml białego wytrawnego wina,
  • 1 łyżka sosu ostrygowego,
Nogi oczyścić, umyć, osuszyć, wyjąć kości – skórę zostawić. Mięso pokroić w paski szerokości około 1 cm, oprószyć solą i majerankiem, odstawić na co najmniej godzinę. Do garnka wlać syrop z brzoskwiń oraz wino, gotować aż płyn zredukuje się o połowę.
Mięso kłaść na lekko rozgrzaną patelnią skórą do dołu i podsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor - nie trzeba dodawać tłuszczu gdyż wytopi się ze skóry. Następnie zlać tłuszcz z patelni, dodać trochę gorącej wody i dusić do miękkości ( około 15 – 20 minut). Gdy mięso będzie miękkie wlać syrop z brzoskwiń z winem i dusić razem około 5 minut.
Podawać z brzoskwiniami z syropu.
Podałam na puree z pasternaku.

1 komentarz: