- 4 nogi kaczki,
- sól,
- majeranek,
- brzoskwinie w puszce,
- 300 ml białego wytrawnego wina,
- 1 łyżka sosu ostrygowego,
Nogi
oczyścić, umyć, osuszyć, wyjąć kości – skórę zostawić. Mięso pokroić w paski
szerokości około 1 cm, oprószyć solą i majerankiem, odstawić na co najmniej
godzinę. Do garnka wlać syrop z brzoskwiń oraz wino, gotować aż płyn zredukuje
się o połowę.
Mięso
kłaść na lekko rozgrzaną patelnią skórą do dołu i podsmażyć ze wszystkich stron
na złoty kolor - nie trzeba dodawać tłuszczu gdyż wytopi się ze skóry.
Następnie zlać tłuszcz z patelni, dodać trochę gorącej wody i dusić do
miękkości ( około 15 – 20 minut). Gdy mięso będzie miękkie wlać syrop z
brzoskwiń z winem i dusić razem około 5 minut.
Podawać
z brzoskwiniami z syropu.
Podałam
na puree z pasternaku.
Lubię mięsa na słodko:)
OdpowiedzUsuń