- ugotowane mięso z gęsi (korpus, skrzydełka, żołądek, serduszko),
- wątróbka z gęsi,
- 100 gram żurawiny suszonej,
- 50 ml nalewki żurawinowej,
- 2 jajka,
- ½ suchej bułki,
- tłuszcz z gęsi,
- sól,
- pieprz,
Żurawinę
zalać nalewką i odstawić. Bułkę namoczyć w wodzie. Wątróbkę podsmażyć na
tłuszczu gęsim.
Żołądek pokroić w słupki.
Żołądek pokroić w słupki.
Resztę
mięsa zemleć z żurawinami i odciśniętą bułką. Wymieszać, doprawić do smaku. Dodać
jajka, pokrojony żołądek i dokładnie wymieszać. Następnie dodać trochę tłuszczu gęsiego – 4-6
łyżek i wymieszać (ponieważ użyte mięso było chude należy dodać tłuszcz). Przełożyć do formy „keksówki” (25x10cm). Polać
dwiema łyżkami tłuszczu gęsiego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
na około godzinę. Można podawać na ciepło lub zimno.
pierś
gęsi w winie
Gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych
Gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami
Pierś z gęsi
Gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych
Gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami
Pierś z gęsi
Muszę spróbować z żurawiną, nie znałam takiego połączenia :)
OdpowiedzUsuńpolecam, jest to bardzo dobre połączenie :)
Usuń